Čuvenu fresku ipak nije naslikao Da Vinči

Verovalo se da je renesansni slikar Đorđo Vazari "Bitku kod Marčana" na zidu firentinske većnice Palaco Vekio naslikao preko freske Leonarda da Vinčija "Bitka kod Angijarija" iz 1505. godine, kojoj se trag izgubio krajem 16. veka.

Kultura

Izvor: Beta

Utorak, 13.10.2020.

11:52

Čuvenu fresku ipak nije naslikao Da Vinči
Foto: Depositphotos/photoweges

Nedovršenu fresku "Bitka kod Angijarija", pripisivanu Leonardu da Vinčiju, ipak nije slikao taj renesansni genije, zaključili su stručnjaci, prenosi Hina.

Navodni tragovi freske otkriveni su uz pomoć mikrokamera i sondi ispod Vazarijevog dela. Reč je o tragovima crne boje slične onoj koju je Da Vinči koristio za slikanje "Mona Lize".

Na konferenciji za novinare u Firenci, tim međunarodnih stručnjaka je saopštio juče da je navodno Leonardo odustao od projekta zbog problema vezanih za eksperimentalnu uljanu boju koju je koristio.

"Leonardo nikada nije naslikao bitku na tom zidu, to je naš zaključak", rekla je Frančeska Fjorani, istoričarka istorije umetnosti na Univerzitetu Virdžinija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: