Ovo je prekretnica benda Guns ‘n’ Roses koja im je donele popularnost i među mejnstrim publikom

Use Your Illusion I & II” dva su simultano objavljena albuma Guns ‘n’ Rosesa . Albumi su objavljeni su pre 29 godina – u vreme “Use Your Illusion” turneje – pa su predstavili značajnu prekretnicu u dotadašnjem zvuku koji su Guns ‘n’ Roses gurali.

Kultura

Izvor: muzika.hr

Ponedeljak, 21.09.2020.

11:47

Ovo je prekretnica benda Guns ‘n’ Roses koja im je donele popularnost i među mejnstrim publikom
Foto: Gettyimages/ Kevin Winter

Prekretnica u zvuku i stilu

Iako je njihov žešći zvuk kojeg su Guns ‘n’ Roses negovali na ''Appetite for Destruction'' ostao tu, ''Use Your Illusion I'' je predstavio i primese bluza, klasične i kantri muzike. Na primer, Aksl Rouz čak svira klavir na nekoliko pesama s oba albuma. Muzika je postala teatralnija, a približila se i progresivnom roku.

Mnogo pesama s albuma je napisano na ranom početku Gunsa kakve poznajemo danas, ali nisu bile uvrštene na ''Appetite for Destruction''. ''Back Off Bitch'', ''Bad Obsession'', “Bad Apples”, “November Rain” i “The Garden” se smatraju tim pesmama. Za “Don’t Cry” Rouz kaže da je prva pesma koju su ikada napisali, mada je objavljena kasnije. “Don’t Cry” se takođe pokazala ključnom u povezivanju dva albuma u celosti; različite verzije pesme uvrštene su na “Use Your Illusion I” i “Use Your Illusion II”. Osim stilskih razlika u odnosu na “Appetite for Destruction” i “Lies”, uočljiva su još dva bitna noviteta. Na “Use Your Illusion I” se odjednom nalaze duže pesme. “November Rain”, jedna od najpoznatijih balada svih vremena, traje duže od osam minuta, a “Coma” je duža od 10 minuta. Druga promena su glavni vokali na nekim pesmama koje preuzimaju ostali članovi benda: glavni vokal na “14 Years”, “You Ain’t the First”, “Dust N’ Bones” i “Double Talkin’ Jive” je gitarist Izi Stredlin.

I sami Gansi su svojevremeno potvrdili da “Use Your Illusion I” deli sličnu energiju s njihovim debi albumom. Za “Civil War”, ''Heaven’s Door'', “Estranged”, ''Locomotive'' i drugu verziju ''Don’t Cry'' sa ''Use Your Illusion II'' su rekli da su dublje, zrelije i siroviji izrazi osećaja u odnosu na ‘prvu polovinu iluzije’. Zanimljivo je da je njihov način razmišljanja bio da će prva polovina dvostrukog albuma biti uspešnija i da će drugu morati više da ‘guraju’ – a ispalo je suprotno, barem na početku.
Značaj albuma

“Use Your Illusion I” sadrži dve od tri pesme, “November Rain” i “Don’t Cry”, čiji su video spotovi smatrani trilogijom od strane obožavalaca. Treća pesma, “Estranged”, je na “Use Your Illusion II”. Ono što je ključno za istaći jeste da su kreirali pesme poput “November Rain” koje su Gansima donele popularnost i među mejnstrim publikom koja je tada zazirala od hard rock ili hevi metal žanra.
Upravo zbog infiltriranja u mejnstrim muziku, na početku devedesetih retki su bili izvođači koji su uopšte primirisali uspehu koji su Gansi postigli dvostrukim albumom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: