"Trkija" otvorila 8. Evropski Animator fest u Jagodini

U Kulturnom centru u Jagodini u četvrtak je otvoren 8. Evropski festival animiranog filma dece i mladih, a počeo je filmom "Trkija" Marije Vulić, po motivima pripovetke "Devojka brža od konja".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Petrovich99
Foto: Depositphotos/Petrovich99

Film se bavi fenomenom lepote i večite težnje za njenom spoznajom.

"Ideja samog projekta i opredeljenja za animiranu interpretaciju narodne pripovetke, koja se ubraja u biser našeg usmenog narodnog predanja, jeste ta da deci školskog uzrasta probliži vrednosti narodne baštine i pomogne u tumačenju i prepoznavanju vrhunskih umetničkih dostignuća", objasnila je Vulić.

U središtu priče je predanje o pokušaju da se lepa devojka zadobije pobedom na trci, a devojka glavni junak priče je neobičnog porekla i još neobičnije lepote, dodala je Vulić, posle projekcije filma.

Otvaranju Animator festa i premijeri filma, na kojem je autorica radila tri godine, prisustovala je zamenica predsednika Skupštine grada Jagodine Snežana Vukašinović i manji broj publike i gostiju zbog epidemiološke situacije sa korona virusom.

Direktor Kulturnog centra Nebojša Petrović, je objasnio da se festival održava u "onlajn formatu i sa manjim brojem projekcija".

"Održava se uprkos nepovoljnim događanjima u svetu i krizi izazvanoj korona virusu, ali je Animator fest, tradicija koju ne želimo prekinuti i zato što verujemo da je sada, više nego ikad, potrebno delovati na posticaju dečijeg filmskog stvaralaštva".

Za festival je bilo prijavljeno 1156 animiranih filmova, autora dece do 15 godina, filmova mladih od 15 do 18 godina i naimirani filmovi odraslih za decu i omladinu, a za prikazavanje je odabrano 96 filmova.

Stigli su iz Srbije, Rusije, Belgije, Poljske, Indije, Italije, Severne Makedonije, Hrvatske, Estonije, Portugalije, Ujedinjenog Kraljevstva, Ukrajine, Slovačke, Canade, Brazila, Slovenije...

Žiri će raditi u sastavu: umetnica, scenarista i režiser animiranh filmova Svetlana Andrijanova iz Rusije, snimatelju, animator i reditelj Nikola Majdak mlađi i filmski režiser Miloš Tomić iz Srbije.

Pre otvaranja festivala, Tomić je u Spomen parku "Rusko groblje", sa mladim animatorima održao radionicu "Fizičko - muzičko- likovni poligon", a u Galeriji Kulturnog centra je upriličena izložba radova iz kolekcije Kulturnog centra.

Sinoć je počeo i takmičarski program, koji će trajati i danas i sutra.

Festival završava u subotu, a pobednici će biti saopšteni, na pres konferenciji sutra u 12 sati, saopštio je organizator.

Animator fest se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulturei infeormisanja i Skupštine grada Jagodine.

strana 1 od 46 idi na stranu