Branka Veselinović napunila 102 godine: O svojoj velikoj ljubavi i putovanjima sa Desankom

Naša čuvena glumica Branka Veselinović danas puni 102 godine. Za 80 godina karijere, glumila je u više od 100 predstava u pozorištu i više od 50 televizijskih serija i filmova a dobitnica je i mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija, Foto: Getty Images,  General Photographic Agency / Stringer
Ilustracija, Foto: Getty Images, General Photographic Agency / Stringer

"Ja imam toliko mnogo uzbuđenja, igrala sam sa penzionerima na otvorenom. Bila sam i u Novom Sadu, a ovo što se dešava, nisam pila, nisam pušila, ne idem po školama, bolnicama" rekla je Branka Veselinović povodom svog 102. rođendana i zašto je promukla danas za "Blic".

Poslednja iz redova osnivača Jugoslovenskog dramskog pozorišta, stupila je prvi put na scenu davne 1938. godine - u predstavi "Karlova tetka" Narodnog pozorišta Dunavske banovine u Novom Sadu. Sa suprugom Mlađom osnovala je Fond za pomoć invalidnoj deci, od njihovog novca već godinama nagrađuje se i najbolji glumac u sezoni JDP.

Družila se i sa čuvenom srpskom pesnikinjom Desankom Maksimović.

"Putovala sam s njom, ona je mene izabrala da idemo zajedno. I Mira Stupica je išla sa nama. Ja sam išla i u Ameriku sa Desankom. Ona nije htela, ali smo je ubedili da ide sa nama da gostujemo za naše", rekla je glumica, koja je spomenula svog pokojnog supruga pokojnog Mlađu Veselinovića.

"On je završio tri fakulteta, Filozofski, Filološki i Kembridž. Negde ga je Mira Stupica videla u našem pozorištu kako recituje pesmu , a ja sam ga pitala kako se zove a on mi je rekao Mlađa Veselinović", priseća se ona, dodajući da je tada Mlađi rečeno da "neće više biti pukovnik, nego će biti glumac".

"Mi smo igrali momka i devojku i tako smo se zaljubili i zavoleli", rekla je Branka, dodajući da joj Mlađa stalno nedostaje.

"Pitanje je karaktera, godišta, ko je mlađi ili stariji u bračnom odnosu. Treba da se vole, da veruju. Meni nikada nije bilo dosadno", dala je glumica savet za dobar brak.

Branka je rekla da nema svako sreću da dobije dete.

"Nije da nisam htela da imam veliku porodicu", rekla je ona dodajući da je tu bilo je lečenja, svega "a da nisi bolestan". Profesor Tasovac joj je rekao da u drugom braku partneri mogu da dobiju decu, a na tu opasku rečeno: "Profesore, ali mi se volimo".

"Da l' se vidimo sledeće godine u ovo vreme pitajte čika Bogu, njega pitajte", kazala je glumica.

Legacy of Branka Veselinović in Adligat.jpg
Autor: Viktor Lazić - Society for Culture, Art and International Cooperation Adligat, CC BY-SA 4.0, Veza

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 46 idi na stranu