Maske Narodnog muzeja rasprodate, a kustos otkriva kada stižu nove

Hit u Narodnom muzeju su maske koje posetioci kupuju a koje su napravljene po motivima iz postavki koje se nalaze u muzeju, a odmah su planule. Lidija Milovanović Ham, viša kustoskinja Narodnog muzeja, kaže da se nova tura očekuje sledeće nedelje.

Kultura

Izvor: B92, Prva TV

Petak, 14.08.2020.

12:00

Maske Narodnog muzeja rasprodate, a kustos otkriva kada stižu nove
Foto: Printscreen / Prva

Kultura u doba korone je pred brojnim izazovima i dobila je sasvim novu domenziju. Virtuelni svet je postao naša nova stvarnost. I Narodni muzej priključio se još u martu svetskim metropolama organizujući onlajn ture i vođenje putem interneta.

Pre nekoliko dana zahvaljujući društvenim mrežama predstavljen je i Van Gogov crtež a raspisan i konkurs povodom dana mladih. Međutim, upravo zbog tih istih društvenih mreža najveći hit u Narodnom muzeju su maske koje posetioci kupuju a koje su napravljene po motivima iz postavki koje se nalaze u muzeju.

Maske koje je Narodni muzej napravio kada je postao dostupan za posete, pre svega iz zdravstvenih razloga, rasprodate su.

"Pošto je nošenje maski obavezno, napravili smo ih sa jednim, dva motiva i dali smo ih u prodaju u muzejskoj suvenirnici, a ideja je bila da posetiocima omogućimo da ih odaberu i u Narodnom muzeju kao uspomena na muzejsku posetu", kaže Lidija Milovanović Ham.

Prvi put se, kako kaže, u istorji Narodnog muzeja desilo da se red do Vasine ulice formirao ispred suvernirice.

Trenutno maski nema, a dok nove ne stignu, traže od ljudi strpljenje jer, kako kaže, interesovanje je ogromno:

"Nov kontingent maski stiže za nedelju dana", dodala je.

Muzej je otvoren za posetioce, maska je obavezna, a sve mere su preduzete, stoga grupne posete nisu moguće, a dostupna je i onlajn poseta.

Opširnije u video-materijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: