Počeli radovi na obnovi orgulja iz Notr Dama

Orgulje nisu bile zahvaćene plamenom, te su pretrpele relativno mala oštećenja od vode tokom gašenja požara, ali je instrument bio prekriven olovnom prašinom, a neki su delovi oštećeni zbog izuzetno visokih temperatura u katedrali za vreme požara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:Depositphotos/frenta
Foto:Depositphotos/frenta

Počeli su radovi na obnovi i restauraciji simfonijskih orgulja koje se nalaze u najznamenitijoj pariskoj crkvi Notr Dam, uništenoj u požaru u aprilu prošle godine, prenosi Rojters.

Kako prenose francuski mediji, radovi počinju preciznim razmontiranjem konzola koje se sastoje od manuala, klavijatura koje se sviraju rukama i pedalnih klavijatura koje se sviraju nogama, a potom i ostalih delova orgulja.

Očekuje se da će čišćenje i restauracija vrednog instrumenta trajati od 2021. do 2024. godine, a samo rastavljanje 8.000 orguljaških cevi i ostalih delova moglo bi potrajati do kraja godine.

Obnova orgulja biće svojevrsno "gradilište na gradilištu", rekao je specijalni poverenik za obnovu Notr Dama Žan-Luj Žorželan, dodajući da je taj proces izuzetno značajan za celokupnu obnovu katedrale.

strana 1 od 47 idi na stranu