Čak 12 premijera u međunarodnom programu Beldoksa

Jedna svetska, jedna međunarodna, čak devet regionalnih i jedna srpska premijera čine ekskluzivitet međunarodnog takmičarskog programa 13. Beldocs festivala koji će biti održan u Beogradu od 3. do 10. septembra.

Izvor: Tanjug
Podeli

Od prošle godine, koncept međunarodnog takmičarskog programa jeste isticanje neafirmisanih autora koji već svojim prvim filmovima snažno istupaju i redefinišu okvire estetike onoga što se danas smatra dokumentarnim filmom.

Svetsku premijeru na Beldocsu imaće italijanski film "Marana" Ðovanija Beninija koji slika dva naizgled suprotna sveta. U jednom, u italijanskim brdima, Mirko i Maks se susreću u šumi i lutaju po napuštenim mestima, pokušavajući da zamisle moguću budućnost, dok Ðorđa i Lorenco žive kroz prigušene trenutke intimnosti.

U drugom planu, prati se svakodnevni život zajednice tinejdžera sa ASD-om, koji uspevaju da žive u ravnoteži između stvarnog i fantastičnog, fizičkog i metafizičkog, straha i zadovoljstva izgubljenosti. Međunarodnu premijeru na Beldocsu imaće francusko "Zlatno doba" Žan-Baptista Alazara, jedinstvena priča o četrdesetogodišnjem Titu, koji živi među ovcama, bez vode ili struje, na pola puta između zemlje i neba.

Američki "Pahoki" Ivet Lukas i Patrika Bresnana je portret ruralnog gradića u Everglejdsu, na Floridi, po kojem je i naslovljen dokumentarac. Autori istražuju društvene rituale zajednice i načine na koje se prikazuju rod i identitet, pružajući moćan prikaz zaboravljene Amerike, odsutne iz trenutnog političkog diskursa.

Francuski film "Običan pejzaž" u režiji Damjana Monijea, producenta prošlogodišnjeg pobednika Beldocsa u međunarodnoj konkurenciji sa filmom "A Lua Platz", je analiza života u centralnoj Bretanji, gde su nekadašnja sela i polja zamenjema proizvodnim hangarima, a bivši poljoprivrednici i stočari već su penzioneri.

Prirodom se bavi i italijanski "Tempo vode" Antonija di Biasea koji slika predeo vrha planina Abruko i obale Jadranskog posvećen ljudima koji žive u direktnom kontaktu s okruženjem. Alžirsko-francusko-katarski film "Ulica Sahira 143" Hasena Ferhanija je portret nezavisne Žene Malike u pustošima alžirske sahare, koja drži jednostavnu prodavnicu, ispred koje stoje samo jedna stolica i mali sto, iza kojeg ona posmatra raznolikost sveta koji je okružuje.

Američko-meksićko-haićanska koprodukcija "U potrazi za životom" u režiji Sema Elisona je lirski portret dvojice migranata sa Haitija koji se zatiču na američko-meksičkoj granici, bez ikakvog načina da nastave put i bez ikoga na koga bi mogli da se oslone, sem jedan na drugog. S druge strane, špansko "Četvrto kraljevstvo" Aleksa Lora i Adan Aliage za junake ima ilegalne imigrante u centru za reciklažu na periferiji Njujorka, koji dele zajedničko razočaranje američkim snom, verujući da snovi ne umiru ako se putovanje nastavi, bez obzira na poreklo i odredište.

Austrijsko-francuski film "Kretanja obližnje planine" Sebastijana Bramešuber na osoben način slika sudar dva sveta: dotičući se autoindustrije film prikazuje nigerijskog imigranta u Austriji Klifa koji kupuje stare automobile kako bi ih rastavio i delove uputio u svoju bivšu domovinu. Belgijski film "Viktorija" tri nezavisne autorke - Sofije Benot, Lizbet Desoler i Izabel Tolener - dokument je o propasti jednog grada: u pustinji Južne Kalifornije nalazi se nedovršeni Kalifornija siti koji je bio unapred dizajnirani grad, prvobitno zamišljen kao ogledalo Los Anđelesa po veličini i populaciji, ali nikad nije završen.

strana 1 od 47 idi na stranu