Čuvena Izabel Iper u Beograd stiže tek naredne godine

Suzbijanje pandemije virusa kovid 19 prekinulo je izuzetan umetnički zamah sva tri ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu, a direktorka Nacionalnog teatra Ivana Vujić kaže da su pripremljeni različiti planovi za nastavak sezone.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 24.07.2020.

15:55

Čuvena Izabel Iper u Beograd stiže tek naredne godine
Foto: Getty/Vittorio Zunino Celotto / Staff

Zbog nepredvidivog razvoja epidemiološke situacije u Srbiji, Vujić kaže da svaka ozbiljna umetnička kuća mora da raspolaže spremnim rešenima za različite okolnosti u kojima će pozorište delovati.

"Mi nismo izgubili ambiciju i želju za radom. Imamo spremljene različite planove za početak nove sezone. Istovremeno smo organizaciono spremni da na jesen igramo predstave u pred publikom u sasvim novim okolnostima. Ako to bude dozvoljeno, ljudi u će salama naše teatra sedeti u propisanom odstojanju i sa maskama na licu. U toj varijanti za 3. septembar smo spremili premijeru predstave "Vasa Želznova" nastalu po delu Maksima Gorkog u adaptaciji i režiji Zlatka Svibena", kaže Vujić i dodaje je u pripremi striming uživo igranja predstave ako epidemiološka situacije ne bude dozvoljavala prisustvo publike u sali.

Prema njenim rečima, jedna od varijanti izvođenja predstava pred publikom je i korišćenje izvanrednih ambijentalnih prostora u Beogradu dok to budu dozvoljavali meteorološki uslovi.

"Postoji mogućnost da iskoristimo lepo vreme i igramo predstave u dvorištu našeg scenskog prostora "Radionica" na Dorćolu. To je ušuškan prostor u kojem može da se igra. Opcija je naravno i Kalemegdan zbog svoje autentične arhitektonske atrakcije...", kazala je Vujić i napomenula da su u mogućim planovima Narodnog pozorišta za početak naredne sezone i izvođenja manjih formi koje bi umetnički inspirisale protagoniste predstava, a istovremeno i bile odličan sadržaj za publiku".

Za nju nema dileme da je jedan od prioriteta Narodnog pozorišta početak priprema predstava u Baletu.

"Spremili smo sale za vežbanje sa dezo barijerama, a u planu nam je da sektoru Baleta stavimo na raspolaganje jedan prostor na otvorenom gde bi naši umetnici mogli u bezbednim okolnostima da rade", kazala je Vujić.

Direktorka nacionalnog teatra se nada da će biti u prilici da zajedno sa publikom gleda premijeru predstave "Orlando" nastale po delu Virdžinije Vulf u dramatizaciji Tanje Šljivar i režiji Bojana Ðorđeva.

"Nadamo se i razmeni gostovanja sa Hrvatskim narodnim kazalištem. Oni se spremaju da igraju balet "Gospoda Glembajevi" nastao po Krležinom delu u Beogradu, a mi bi uzvratili gostovanje sa našim baletom "Ko to tamo peva" po delu Dušana Kovačevića u režiji Staše Zurovac", kazala je Vujić.

Napomenula je da je gostovanje francuske glumice Izabel Iper na Velikoj sceni Narodnog pozorišta pomereno za mart 2021. godine.

"Zbog suzbijanja pandemije dolazak Izabel Iper pomeren je iz septembra za novembar, a novi datumu za koje se nadamo da su konačni su 16. i 17. mart. Čuvena francuska glumica nastupiće u predstavi Teatra de la Vil iz Pariza, u režiji Boba Vilsona", kazala je Vujić.

Ona navodi i da je jedan od prioriteta pozorišta da se uposle svi umetnici koji rade u nacionalnom teatru.

"U planu nam je postavljanje klasika "Rat i Mir" Lava Tolstoja. Naš dragi kolega koji je nedavno preminuo Igor Vuk Torbica je postavio predstavu u Narodnom pozorištu "Carstvo mraka" takođe po Tolstojevom deli koja se sa velikim uspehom igra. Komad "Vuk i ovce" Nikolaja Ostrovskog režiraće Egon Savin. "Kirjanju" Jovana Sterije Popovića režiraće Milan Nešković. U planu su i nove predstave u režiji Tanje Mandić Rigonat, Jagoša Markovića, Siniše Kovačevića...", kazala je Vujić.

Navela je da je reč samo o planovima pozorišta koji zavise od brojnih nepoznanica koje očekuju celo čovečanstvo u narednom periodu.

"Nadamo se najboljem...videćemo", poručila je Vujić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: