Najveće ulaganje u istoriji: Spremili 1.75 mlijardi evra za pomoć kulturi

Velika Britanija namerava da uloži 1,57 milijardi funti (oko 1.75 milijardi evra) kako bi pomogla pozorištima, umetničkim galerijama i drugim kulturnim institucijama da prežive krizu koju je izazvao koronavirus, saopštila je vlada.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 06.07.2020.

14:29

Najveće ulaganje u istoriji: Spremili 1.75 mlijardi evra za pomoć kulturi
Foto: depositphotos/antb

Pandemija je teško pogodila britanski umetnički i kulturni sektor, posebno preko mera fizičke distance koje donose veliku neizvesnost za budući rad pozorišta, bioskopa, muzeja i galerija, preneo je poslovni portal SEEbiz.eu.

Vlada je stoga odlučila da osnuje fond vredan 1,57 milijardi funti (1,96 milijardi dolara) koji bi trebalo da pomogne muzejima i istorijskim lokacijama, kompanijama koje se bave živom muzikom te nezavisnim bioskopima.

Posredi je najveće jednokratno ulaganje u britansku kulturu u istoriji, a cilj je spasiti bitne organizacije za kulturu i baštinu širom zemlje, koje je pandemija teško pogodila, stoji u vladinom saopštenju.

Umetnički i kulturni sektor zapošljava 700.000 ljudi, stoji u vladinom saopštenju.

Najava ulaganja nadovezuje se na prošlonedeljni apel 1.500 kulturnih radnika, uključujući Eda Širana i Roling stonse, da vlada spasi muzičku industriju od propasti.

Pozorište Šekspajrs Glob upozorilo je u maju da bi moglo da zatvori vrata ako ne dobije pomoć u vreme blokade.

Današnja objava vlade izazvala je pozitivne reakcije u kulturnom sektoru.

"Vest je zaista dobra u razdoblju kada se veliki broj pozorišta, orkestara, objekata za zabavu i drugih umetničkih organizacija suočava sa mračnom budućnošću", rekao je britanski kompozitor Endrju Lojd Veber i dodao da je apsolutno nužno da se britanski kulturni sektor oporavi što pre.

Direktor London Simfoni Orkestra Sajmon Retl, takođe, je pozdravio odluku o novom fondu.

"Nadamo se da će novac biti raspodeljen što pre, budući da se puno institucija i umetnika našlo na rubu ponora", istakao je Retl.

Britanija ima najviše preminulih od koronavirusa u Evropi, ukupno 44.000 prijavljenih smrtnih slučajeva, i četvrt miliona potvrđenih slučajeva zaraze.

Engleska je za vikend ukinula brojna ograničenja, te su bioskopi, galerije, muzeji i knjižare nakon tri meseca ponovno otvorili vrata javnosti, uprkos još uvek prisutnim strahovima od ponovnog širenja Kovid-19.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: