Bez mnogo dodira: Zbog korone scene seksa više neće biti iste

U vreme pandemije mnogo se toga promenilo, a dodirivanje je svedeno na minimum - čak i u filmovima.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: depositphotos/f11photo
Foto: depositphotos/f11photo

Snimanje filmova dopušteno je u Los Angelesu, Atlanti i u inostranstvu, a industrija je bila prisiljena da stvori nova pravila kako bi na snimanjima održali što sigurnije uslovi. Jedno od pravila? Ograničite vreme bliskosti među glumcima.

Ovo možda deluje kao jedno od nenormalnijih pravila koje donosi "novo normalno" jer bliskost je itekako bitna za glumce.

Ali to je nešto čime će se baviti "koordinatori intimnosti". Ako vam titula nije poznata, radi se o osobama koje podučavaju i pomažu kod snimanja scena seksa i golotinje u filmovima i serijama, a reč je o relativno novom pozivu koji se pojavio tokom 2010-ih i s vremenom postajao sve popularniji. Eksploziju popularnosti doživio je krajem 2017., paralelno s rastom popularnosti #MeToo pokreta.

Niko ne voli koordinatore

Iako se takve scene snimaju na zatvorenim setovima s manjom ekipom, potreba za koordinatorima rezultat je nedostatka protokola zbog čega su mnoge glumice i glumci takve scenama smatraju traumatičnim, i fizički i psihički.

Džin Franzblau obučila se za koordinatorku početkom 2019., a jedan od najvećih poslova bio je rad na filmu Duboka voda s Benom Aflekom i Anom de Armas. Tokom snimanja započela je pandemija i Džin se, kao i mnogi drugi, zapitala što se to događa, a uplašila se i da je počela s karijerom koja nema budućnost.

No premda neki opravdano strahuju da bi pandemija mogla da utiče na scene seksa, činjenica je da bi pandemija samo mogla dodatno da popularizuje posao koordinatora.

Osim koreografije eksplicitnih scena, koordinatori pomažu glumcima da definišu granice pa je njihova uloga zapravo savršena za vođenje glumaca i ekipe u vreme koronavirusa, u saradnji s medicinskim stručnjacima koji će takođe biti na setu.

Foto: Getty/Randy Shropshire / Stringer
Foto: Getty/Randy Shropshire / Stringer

"Deo našeg posla su jako teške rasprave o pristanku i tome da se moramo pobrinuti da glumci imaju sve informacije koje im trebaju kako bi doneli odluku koja je najbolja za njih", govori koordinatorka Amanda Blumental.

Nije teško pretpostaviti da koordinatori za intimnost nisu omiljeni na snimanjima jer rasprave o "granicama" i "pristanku" nisu nešto na šta filmaši žele da gube previše vremena jer samo dodatno stvara pritisak u već ionako stresnoj situaciji. Uz sve to vreme je novac, a koordinatori troše vreme na mnogima "nezanimljive" teme. Njihov je posao nužno zlo, nešto što filmaši moraju odraditi kako bi bili mirni da su pokrili sve terene u ovim preosetljivim vremenima.

Ono što je davež rediteljima i snimateljima nije toliko nevažno glumcima kojima scene seksa ponekad izazivaju veliku nelagodu. I ne radi se uvek o sramežljivosti već i traumama izazvanim seksualnim uznemiravanjem koje u Holivudu, ali i društvu, nisu retka pojava.

Isto tako, mogu pomoći i u kreativnom smislu. Ponekad njihov posao podseća na posao koreografa jer scene seksa često su kao scene plesa.

"Radi se o dvoje ljudi koji se zajedno kreću u istom ritmu kako bi ispričali priču. Kada se neko pobrine da im bude ugodno, to znači da i profesionalno mogu postići svoj maksimum", govori koordinatorka Ita O'Brien.

Foto: Depositphotos/Nikolas_jkd
Foto: Depositphotos/Nikolas_jkd

Ne, scene seksa neće nestati

Sve ovo što je navedeno itekako će biti od velike pomoći u doba pandemije jer treba pronaći načine da se dodirivanje svede na minimum bez potrebe da intimnije scene izbacite iz scenarija.

Trenutna situacija nije sjajna. Većina produkcija je u limbu, otežana komplikovanom logistikom povezanom s testiranjem, držanjem distance, putovanjima, osiguranjem, rasporedima i zaštitnom opremom. Snimanja koja su nastavljena, čak i sapunice, potpuno su izbacila intimne scene, a posao koordinatora jedva da je prepoznat, a kamoli da je uređen nekim pravilnikom.

A glumice su u takvoj situaciji još izloženije nepropisnom ponašanju na setu jer će zbog pandemije i straha od manjka poslova pristajati na stvari na koje inače ne bi pristajale.

"Glumci su programirani da pristaju na sve. Ne žele pitati za ono što im treba niti se previše žaliti jer nisu ti koji kontrolišu", govori koordinatotka Marsi Lirof.

Ipak stvari ne moraju biti toliko pesimistične. Sigurnost neće postati manje bitna samo zato što je teže stvoriti idealne uslove. Na kraju krajeva, scene seksa neće nestati samo zato što je postalo komplikovanije snimiti ih.

Koordinatorka Ketrin Okif uverena je da je ovo idealno vreme za razgovor oličnom prostoru jer to je nešto bitno i ozbiljno. Seks, intimnost i golotinja su deo ljudskog iskustva i to ih čini moćnim stvarima, ali kao i sve ostalo, postali su rizični.

U svakom slučaju, Holivud će pronaći način da neometano nastavi s poslom okretanja velikih zarada na blagajnama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 47 idi na stranu