Preminuo reditelj dva filma o Betmenu

Holivudski reditelj Džoel Šumaher preminuo je u Njujorku nakon borbe s rakom, piše Variety. Imao je 80 godina.

Kultura

Izvor: Index

Ponedeljak, 22.06.2020.

20:41

Preminuo reditelj dva filma o Betmenu
Foto: Gettyimages/ Elisabetta Villa

Reditelj koji se proslavio filmovima ’’Vatra svetog Elma’’, ’’Izgubljeni dečaci’’ ’’Tanka linija smrti’’. Adaptirao je dva romana Džona Grišama ’’Klijent’’ i ’’Vreme za ubistvo’’. Osim toga, režirao je hvaljene filmove ’’Dan ludila’’ i ’’8 milimetara’’, no mnogima ostaje najpoznatiji kao reditelj dva filma o Betmenu.

Režirao je ''Betmen zauvek'' 1995. godine, potom ''Betmen i Robin'' dve godine kasnije.

Za ''Fantoma iz opere'' 2004. dobio je tri nominacije za Oskara.

Šumaher je pre filmske karijere želeo da se bavi modom. Studirao je dizajn u Njujorku, no ubrzo je shvatio da je njegova strast film pa se preselio u Los Anđeles, gde je radio kao dizajner kostima za Vudija Alena. Tokom holivudske karijere bio je otvoreni gej. U intervjuu 2019. za Njujork Magazine na pitanje s koliko ljudi je spavao rekao je da bi to bilo između 10 i 20 hiljada.

Veliku kontroverzu Šumaher je među ljubiteljima Betmena izazvao kad je u filmu ''Betmen zauvek'' na njegovo odelo dodao bradavice. Taj kontroverzni potez reditelj je branio godinama, a čak se i šalio kako će zauvek biti slavan po tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: