Ovako je govorio Karlos Ruis Safon: Koja vam je njegova omiljena knjiga?

Španski pisac Karlos Ruis Safon preminuo je u 56. godini od raka. Njegove knjige su stekle kultni status među ljubiteljima fantastike.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 19.06.2020.

15:39

Ovako je govorio Karlos Ruis Safon: Koja vam je njegova omiljena knjiga?
Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

"Inspiraciju pronalazim u životu, ličnim iskustvima, sećanjima, onome što je u meni i oko mene. Lepota me inspiriše, u bilo kom obliku. Mada, i kofein radi solidan posao", rekao je Safon u jednom intervjuu za britanski Gardijan.

Rođen je 1964. godine, u Barseloni. Krajem prošlog veka preselio se u Los Anđeles, gde se kratko bavio pisanjem scenarija.

"Verujem da bi svaki pisac trebalo da piše na jeziku koji mu je maternji, zato što tu postoji veoma važna veza koju nikada ne biste želeli da pokvarite. Svi jezici nešto daju, ali nešto i uzimaju. Voleo bih da mogu svim jezicima tečno da se služim", govorio je.

Njegova dela veoma su popularna i voljena među čitaocima u Srbiji. Razlog za to je, pre svega, pitak način pisanja i genijalan um. Međutim, u većinski anglofonom svetu uvek je teško "autsajderima".
Foto: EPA/ULISES RUIZ BASURTO
"Kao dete u Španiji sedamdesetih, uvek sam osećao da mi mnoge stvari nisu dostupne, jer sam rođen tu. Bio sam primoran da naučim engleski kako bih pristupio određenim knjigama, časopisima i novinama", prisećao se Safon svojih početaka u intervjuu za Book Page.

"U početku nisam ništa razumeo, glava me je bolela, ali čitao sam mnogo Stivena Kinga. On je moj profesor engleskog", dodao je.

Njegov roman magijskog realizma "Senka vetra" iz 2001. godine je i dan-danas planetarno popularan, ali nikada nije pretočen u film, jer se sam pisac bunio. Smatrao je da bi to bila "izdaja" i kako je uvek bolje da čitalac sam "razvija film" u svojoj glavi uz pomoć knjige.

Evo nekih citata iz knjiga Karlosa Ruisa Safona. Pozivamo vas da u anketi glasate koja vam je omiljena knjiga ovog pisca, i naravno, napišite nam obavezno u komentarima zašto baš ta.

"Priče nemaju početak i kraj. One imaju samo vrata kroz koja čitaoci mogu da uđu u njih" - Lavirint duhova

"Budale pričaju. Kukavice ćute. Mudri slušaju" - Senka vetra

"Svaka knjiga ima dušu, dušu onoga ko ju je napisao i dušu onih koji je čitaju" - Igra anđela

"Čovek ne sme da sanja o svojoj budućnosti. Mora da je zaradi" - Zatočenik nebesa

"Kada bi ljudi mislili makar četvrtinu onoga što kažu, ovaj svet bi bio raj" - Marina

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: