Slučaj isključenja Desanke Maksimović iz programa: "Ministar je odobrio tu odluku" VIDEO

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odlučio je da iz trećeg razreda gimnazije isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog njenu zbirku "Tražim pomilovanje". Usledile su kritike političkih stranaka, Udruženja pisaca Srbije, premijerke i ministra prosvete koji je rekao da to nije konačna odluka. Čime se Zavod rukovodio kada je isključio našu istaknutu pesnikinju iz programa u trećem i četvrtom razredu gimnazije, da li je u pitanju vrednosni sud i ako je taj Plan ozvaničen u Službenom glasniku 2. juna da li će napisati novi?

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.06.2020.

11:47

Slučaj isključenja Desanke Maksimović iz programa:
Foto: Printscreen/ TV Prva

"Svaki put kada izađe novi školski program, svi postaju čitaoci, metodičari, književni kritičari", navela je Dejana Milijić Subić, koordinatorka u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

Ona je navela za TV Prvu da školski program obuhvata sve razrede osnovnog i srednjeg obrazovanja i da je Desanka zastupljena u svakom razredu osnovne škole.

Dejana Milijić Subić navela je takođe da je zato Desanka Maksimović uklonjena iz programa za srednje škole, kako bi se napravilo mesto za druge pisce, kao što je Ivan Lalić.

"To su vrlo bolne i ograničavajuće odluke", rekla je Milijić Subić, dodajući da je ministar odobrio ovu odluku ali i da je uvek moguće da se dokument dopuni.

Profesor dr Bojan Đorđević, profesor Filološkog fakulteta i doskorašnji upravitelj Zadužbine Desanke Maksimović, naveo je da dve stvari nisu bile dobre u ovoj situaciji i kao jednu od njih navodi dnevnopolitičku harangu protiv članova komisije.

Takođe navodi da je odgovor komisije na prigovore pun nelogičnosti i nepreciznosti, i da se njim potcenjuje značaj nastavnika i da nisu odabrane prave reči.

Profesor Đorđević dodaje da je sama Desanka za sebe rekla da je njena poezija savremena, da je car Dušan simbol u "Tražim pomilovanje" i da je pesma alegorija.

U programu srpskog jezika kao nematernjeg jezika Desanka Maksimović se izučava i dalje na svim nivoima obrazovanja.

Pogledajte prilog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: