"Neshvatljivo. Kao da mi je preminuo neko najrođeniji" VIDEO

Čuvena zbirka velike srpske pesnikinje Desanke Maksimović, "Tražim pomilovanje", isključena je iz programa za četvrti, a njen izbor poezije iz trećeg razreda gimnazije.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 07.06.2020.

10:11

Default images

Desanka Maksimoviæ u osamdesetim godinama života.jpg
Аутор: B.Milakara - Сопствено дело, CC BY-SA 3.0, Веза

Ova odluka izazvala je lavinu negodovanja među piscima, kritičarima i prosvetnim radnicima. Na odluku je odmah reagovala i Zadužbina Desanke Maksimović, pismom Ministarstvu prosvete, Nacionalnom prosvetnom savetu i Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

Zahtev za povlačeje ove odluke podržali su podržali su Dušan Kovačević, Matija Bećković, Rajko Petrov Nogo i mnogi drugi. Tim povodom juče su se oglasili i najviši državni zvaničnici, najpre ministar prosvete Maden Šarčević koji je objasnio da je to odluka Zavoda koju, Ministarstvo, sasvim sigurno neće prihvatiti.

"Objašnjeno nam je da se 'Vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe, te da postoji bojazan da bi i učenici pogrešili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj'", rekla je za Jutro Prve TV upravnica Zadužbine Desanka Maksimović, Svetlana Šeatović.

"Obratili smo se svim matičnim katedrama, svim dobitnicima nagrade Desanka Maksimović. Dobili smo podršku odbora Matice srpske. Nismo dobili odgovor na pitanje šta je sa Desankom Maksimović u trećem razredu gimnazije, gde je takođe isključena", dodala je.

Kako tvrdi, potpuno je neshvatljivo da se ovako postupa sa pesnikinjom koja je bila u dosluhu sa svojim vremenom. "Ja profesionalno ovo ne mogu da razumem", rekla je, govorivši o tome da je u pitanju možda proces anacionalizacije.

Kako smatra Šeatovićeva, ni na koji način ne može da bude izbačena zbog toga što je u pitanju zbirka "Tražim pomilovanje", jer se tada naša kultura vraća svojim korenima.

"Ovo saopštenje je kao da mi kažete da mi je neko najrođeniji preminuo", zaključila je Šeatovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: