Izložba "Gde budućnost počinje" u Cvijeti Zuzorić

Izložba se otvara nakon dva meseca odlaganja zbog vanrednog stanja i situacije sa širenjem virusa kovida 19, što je čitavoj postavci i konceptu dalo još jedan veoma važan nivo sagledavanja odnosa i komuniciranja na relaciji priroda i društvo.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/Rawpixel
Foto: depositphotos/Rawpixel

Prolećna izložba pod nazivom "Gde budućnost počinje?" biće otvorena u subotu, 30. maja, u 19 časova u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić" najavili su iz Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Kustoskinja izložbe je istoričarka umetnosti Mirjana Dragosavljević koja je izložbu koncipirala skupa sa Umetničkim savetom ULUS-a.

Na otvaranju izložbe biće izveden performans ''Orijentacija u sto revolucija", umetnika Siniše Ilića i Bojana Ðorđeva, kao i popunjavanje ankete „Kako žive umetnice?", umetnica Ksenije Ðurović i Ane Vuković.

Uvidom u aktuelnu umetničku produkciju zadatak kustoskinje je bio da na osnovu javnog konkursa (80 posto izlagača) i po pozivu (20 posto izlagača) problemski koncipira i prikaže neke od dominantnih paradigmi i linija razvoja na polju savremene umetnosti u zemlji.

Selekcijom radova formirala se kompleksna i višeslojna izložba u čijem je središtu pitanje koje nas ovih nekoliko meseci veoma intenzivno zaokuplja, više nego inače, jer neizvesnost još više zastrašuje u svetlu najave novih talasa pandemije, recesije neviđenih razmera, još veće prekarnosti i fragilnosti ljudskog života, a to je - Gde budućnost počinje?

Ujedno, izložba predstavlja poziv da se podsetimo i da osvestimo u kojoj meri su različiti oblici nasilja normalizovani, dominantni i koliko nas višestruko ugrožavaju.

S ozbirom na to da je umetnički rad društveni rad, između ostalog zato što umetnost ima široke mogućnosti i alate za beleženje, kontemplaciju, artikulaciju, reflektovanje i dr. umetnici kao društveni delatnici imaju odgovornost da ne žmure na postojeće probleme, već da odgovore na ovaj poziv i da nam otvore pogled u nove horizonte potencijalno bolje budućnosti.

strana 1 od 47 idi na stranu