Srpski bioskopi izgubili milione: B92.net saznaje kada ćemo gledati nove filmove u bioskopima

Filmski svet je zbog globalne epidemije propatio na više frontova. Produkcije su obustavljene, premijere odložene, ljudi iz različitih grana ove industrije su ostajali bez posla, bioskopi su se zatvarali, a novac uložen u marketing najavljenih hitova za ovu godinu kao da je bespovratno bačen u vodu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 15.05.2020.

11:12

Srpski bioskopi izgubili milione: B92.net saznaje kada ćemo gledati nove filmove u bioskopima
Foto: Getty Images, Gabriel Kuchta / Stringer

Kako se pandemijska kriza blago stabilizuje, postavlja se pitanje kada će i kako raditi bioskopi širom sveta ali i u Srbiji. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je najavio otvaranje drajv-in bioskopa na parkingu na Adi 1. juna, ali šta se dešava sa iskustvom odlaska u "tradicionalni" bioskop u Srbiji? Šta će naši najveći bioskopi preduzeti da bi obezbedili sigurnost posetilaca i svojih zaposlenih za vreme pandemije, kako će privući obožavaoce sedme umetnosti u svoja sedišta posle vanrednog stanja?

Bioskopi Cineplexx, Kombank dvorana i novosadski Cinestar saglasni su da je u ovom trenutku neizvesno kada će se steći uslovi da se bioskopi ponovo otvore, tako da nisu ni definisane mere pod kojim će se poslovanje nastaviti.

Iz Cinestara su naveli za naš portal da vreme do ponovnog otvaranja bioskopa koriste za planiranje i sprovođenje svih posebnih mera usmerenih na zaštitu zdravlja zaposlenih i posetilaca bioskopa, a koje se odnose na pripremu bioskopskih dvorana za novi prijem posetilaca, postavljanje i održavanje higijenskih standarda i upoznavanje zaposlenih sa zaštitnim procedurama i postupcima.

Da li će se, kao u bioskopima na Islandu prodavati svako treće mesto, ili će se doneti nove ili dodatne mere, zavisi od preporuka nadležnih organa za bioskopsku prikazivačku delatnost, kada budu donete.

Igor Stanković iz Kombank dvorane naglasio je za B92.net da ukidanje mera u konkretnom slučaju ne znači da će istog dana bioskopi biti otvoreni, a Aleksandra Garić iz Cineplexxa navodi da neće biti otvaranja bioskopa sve dok se ne stvore svi neophodni bezbednosni preduslovi.
Foto: GettyImages, Andreas Rentz / Staff
Teksaški bioskopi su nedavno počeli da se otvaraju, a jedna od načina da stimulišu posetioce jeste prodaja karata i kokica po nižoj ceni.

Stanković smatra da nema potrebe da se takve mere uvode i u srpskim bioskopima, jer cenu karata diktira repertoar, ali dodaje da će u slučaju revije filmova koji su već bili na repertoru verovatno i cene karata biti niže.

Garićeva napominje da Cineplexx razmatra različite akcije, ali dok ne budu imali jasniju sliku kada će biti u prilici da ponovo dočekaju publiku u svoje sale, ne mogu jasno da planiraju sa kojom ponudom će otvoriti svoja vrata. Iz Cinestara poručuju da američko tržište diktira njihovo poslovanje, te da će verovatno i oni organizovati promotivne cene.

"Znamo da će se deo naših posetilaca vratiti odmah, verovatno oni mlađi, dok će starijoj populaciji možda trebati više vremena, ali isto tako znamo da će im naši bioskopi vratiti zadovoljstvo i optimizam, jer je bioskop ipak na neki način beg od svega. I mnogi jedva čekaju naše otvaranje, što vidimo iz svakodnevnih mejlova i upita koji nam stižu", navode iz Cinestara za B92.net.

Osim sa ograničenjima uvedenim iz epidemioloških razloga, bioskopski prikazivači širom sveta suočavaju se s ozbiljnim nedostatkom filmskog sadržaja, budući da su filmski studiji odložili sve premijere i otkazali nove produkcije.

"To je najveći problem prikazivačke industrije u ovom trenutku. Ipak situacija se menja svakodnevno, postoje neke najave filmova za juli, tako da smo optimistični i nadamo se da će se do kraja juna stvoriti svi uslovi za ponovo otvaranje bioskopa", navode iz Cinestara.

I iz Cineplexxa i Kombank dvorane takođe najavljuju da ćemo imati priliku da nove filmove gledamo u bioskopima sredinom jula, ukoliko se situacija do kraja normalizuje.
Foto: Depositphoto/ DmitryPoch
Pored toga što je pandemija uticala da se stopira distribucija i produkcija novih filmova na globalnom nivou, naterala je bioskope da se privremeno zatvore i time su prikazivači u velikom problemu.

"Cineplexx bioskopi u Srbiji na mesečnom nivou beleže gubitke od oko 150 miliona dinara, dok se na svetskom nivou gubici celokupne filmske industrije već mere u milijardama dolara. Primera radi, samo je u Kini procenjen gubitak na 4,2 milijarde dolara", navela je Garićeva za B92.net.

Dodaje da će oporavak biti veoma težak i dugotrajan proces, pogotovo što se još uvek ne zna kada će celokupna industrija početi sa radom i da li će se na jesen desiti drugi talas epidemije.

Stanković navodi da je bioskop u ovom trenutku najugroženija delatnost u Srbiji i celom svetu, jer se sve delatnosti polako otvaraju, dok bioskop i dalje ostaje zatvoren.

"Bioskopi kao i i svi drugi privredni subjekti plaćaju svoje obaveze ali niko bioskopu neće platiti niti nadoknaditi izgubljeno, ne za vreme vanrednog stanja nego za ovo što se dešava nakon ukidanja istog. Sa tim u vezi mora da se pronađe rešenje kako ne bismo došli u situaciju da u danu kada bioskopi treba da se otvore veliki broj njih ostane zatvoren jer nije uspeo da preživi u ovom vremenu", navodi Stanković za naš portal.

Iz Cinestara su saglasni da je bioskopsko prikazivanje jedna od najugroženijih delatnosti uopšte u ovom trenutku, s obzirom da su bioskopi usled zabrane rada preko noći ostali bez svih prihoda.

"Uticaj krize na poslovanje je ogroman i kreirao nam je velike gubitke u svakom smislu. Gubitak će se osetiti i po otvaranju, jer je logično da nećemo odmah raditi punim kapacitetom. Trenutno smo fokusirani na osiguravanje filmskog sadržaja, ponovno otvaranje bioskopa kao i na sigurnost naših zaposlenih i posetilaca, a analize ćemo ostaviti za neka bolja vremena", ističu iz Cinestara za B92.net.
Foto: GettyImages, Oli Scarff / Staff
Na pitanje da li su planirali da, po ugledu na transformaciju parkinga na Adi u drajv-in bioskop 1. juna, izmeste bioskopsko iskustvo na otvoren prostor, Garićeva iz Cineplexx navodi da im je taj koncept oduvek bio zanimljiv i da bi ga vrlo rado realizovali.

"Imamo par ideja koje idu u tom smeru, pa se nadamo da ćemo uspeti da ih sprovedemo do kraja i da dočekamo publiku i u otvorenom ambijentu. Repertoar filmova bismo u tom slučaju morali da prilagodimo, u zavisnosti od toga šta bude dostupno na svetskom nivou", navodi ona za B92.net.

Međutim, iz Cinestara poručuju da se nisu upustili u razmišljanje o konceptu "drive in cinema", jer se prvenstveno nadaju skorom kraju pandemije, ali takođe navode, ukoliko mere potraju, sve je moguće.

Sanja Dojkić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: