Drugi Pulicer za fikciju Vajthedu; Nagrađeni romani o ropstvu, zlostavljanju u popravnom domu

Najbolja knjiga pesama je "The tradition" Džerikoa Brauna.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2020.

08:59

Drugi Pulicer za fikciju Vajthedu; Nagrađeni romani o ropstvu, zlostavljanju u popravnom domu
Foto:Gettyimages/Amy Sussman

Pulicerovu nagradu za fikciju drugi put za četiri godine dobio je Kolton Vajthed, saopšteno je na online dodeli, a nagrada Vejthedu pripala je za roman "Momci iz Nikla", što je priča o zlostavljanju u popravnom domu na Floridi u vreme Zakona Džima Kroua krajem 19. veka.

Knjigu je kod nas izdala Laguna, kao i prethodnu nagrađenu Pulicerom 2017. "Podzemna železnica".

U oblasti publicistike nagrađeni su autori Greg Grandin za knjigu o američkom mitu o nezaustavljivoj ekspanziji u savremenom političkom trenutku i En Bojer za knjigu o brutalnosti bolesti i nezajažljivoj zaradi na brizi o pacijentima obolelim od raka u SAD.

Najbolja biografska knjiga je o životu i delu Suztan Zontag autora Bendžamina Mozera, dok je najbolja istorijska knjiga "Slatki ukus slobode", o ropstvu i restituciji u Americi.

Dnevni list "Enkoridž dejli njuz" i istraživački portal ProPublika dobitnici su Pulicerove nagrade za novinarstvo u službi javnosti za priču o tome da trećina sela na Aljasci nema zaštitu policije.

Fotografi britanske agencije Rojters osvojili su nagradu u kategoriji udarne vesti za dokumentovanje prošlogodišnjih nasilnih protesta u Hongkongu, dok je nagrada za reportažnu fotografiju pripala američkoj agenciji Asošijejted pres za prikaza života u delu Kašmira, koji je pod kontrolom Indije.

Novinarka Los Anđeles Tajmsa Moli O"Tul dobila je nagradu za najbolju audio-priču o tražiocima azila, koji su nezadovoljni politikom "Ostanite u Meksiku" predsednika SAD Donalda Trampa.

Nagrada za istraživačko novinarstvo otišla je u ruke Brajana Rozentala iz Njujork tajmsa, koji je otkrio kako je hiljadama taksi vozača u gradu Njujorku život uništen zbog "predatorskih pozajmica".

Njujork Tajmsu pripale su tri nagade, uključujući i Pulicera za komentar novinarke za esej Nikol Hana-Džons, napisan u okviru projekta 1619, kojim nastoji da u središte priče o Americi stavi ropstvo Afrikanaca.

List "The Courier-Journal" iz savezne američke države Kentaki odneo je kući nagradu za udarnu vest za priču o stotinama pomilovanja koje je dao bivši guverner Met Bevin

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: