Pronađeni skriveni detalji na "Devojci s bisernom minđušom"

Uprkos detaljnim istraživanjima, nije otkrivena i najveća tajna slike - identitet devojke

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.04.2020.

13:21

Pronađeni skriveni detalji na
Foto: Gettyimages/Pool

Čuvena slika holandskog umetnika Vermera “Devojka s bisernom minđušom”, ni nakon skoro puna četiri veka od kako je nastala, ne prestaje da iznenađuje.

U najnovijem, ujedno i najvećem naučnom istraživanju koje je sprovedeno baš na ovom delu, došlo se do novih, iznenađujućih otkrića, objavio je haški muzej Maurićejs, a prenose strani mediji.

''Nijedna Vermerova slika ne zaokuplja pažnju istoričara umetnosti kao 'Devojka sa bisernom minđušom,' koja u očima skriva posebnu dubinu. O slici smo otkrili više nego ikada dosad'', rekla je upravnica muzeja Martin Goselink na video-konferenciji za medije.

Modernim tehnologijama grupa stručnjaka je utvrdila da je holandski barokni slikar ovo remek-delo zamislio i naslikao drugačije od onoga kako ga mi znamo - na platnu iza devojke nalazila se i zelena zavesa, koja je s vremenom nestala.

Istraživači su uspeli, pomoću rendgenskog skenera, da otkriju i trepavice koje nisu vidljive golim okom, kao i to da biserna minđuša, po kojoj slika i nosi naziv, jednostavno lebdi u vazduhu, jer ne postoji žica koja je spaja sa ušnom resicom.

Nažalost, uprkos detaljnim istraživanjima, nije otkrivena i najveća tajna slike - identitet devojke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: