Preminuo jedan od najboljih skandinavskih pisaca 20. veka

Per Ulov Enkvist, jedna od istaknutih figura skandinavske književnosti 20. veka umro je u 86. godini, objavila je danas njegova porodica.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 26.04.2020.

13:23

Preminuo jedan od najboljih skandinavskih pisaca 20. veka
Foto: EPA, PETER KOLLANYI

Enkvist je romansijer, dramaturg, novinar, esejista, čija su dela prevedena na desetine jezika, od "Kristalnog oka", objavljenog 1961. do "Knjige parabola" iz 2013.

Kod nas su, između ostalog, objavljene knjige "Biblioteka kapetana Nema", "Knjiga o Blanš i Mariji", "Planina Tri pećine", "Poseta kraljevog lekara".

Za knjigu "Poseta kraljevog lekara" o ludilu danskog kralja Kristijana sedmog, dobio je nagradu August, najviše švedsko književno priznanje i 2001. u Francuskoj nagradu za najbolju stranu knjigu.

Enkvist je proizveo moćno delo ulazeći u senke istorije i sopstvene biografije, navodi Frans pres. U mladosti bio je sportista a velikim delom je inspirisan svojim usamljeničkim detinjstvom na krajnjem severu Švedske gde je živeo u jednoj bergmanovskoj atmosferi.

Za svoju autobiografija "Drugi život", koja je izašla u Švedskoj 2008. godine, dobio je drugu nagradu August. Nagrada je ustanovljena 1994. godine po piscu Augustu Strindbergu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: