Beogradsku publiku ponovo očekuje žanrovski izlet Felca i Filharmonije

Od Betovenovog Kvarteta do Vagnerovog Zigfrida

Izvor: B92
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Šef-dirigent Gabrijel Felc zajedno sa filharmonijskim orkestrom priređuje novi poduhvat u petak 28. februara (Kolarac, 20h). Nakon što će Gudački kvartet Beogradske filharmonije izvesti poslednji Betovenov kvartet, orkestar će zajedno sa zvezdama svetskih operskih kuća izvesti treći čin Vagnerove opere ''Zigfrid''.

Filharmonijsku publiku ponovo očekuje žanrovski izlet jer koncert započinje u sasvim kamernoj atmosferi, sa samo četiri muzičara na sceni. Gudački kvartet Beogradske filharmonije – Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac i Aleksandar Latković izvešće Betovenovo remek delo op. 135, jedno od najznačajnih kamernih ostvarenja svih vremena.

Foto: Promo
Foto: Promo

''Veza Betovena i Vagnera je jedna od najvažnijih za istoriju muzike, pogotovo ako imamo u vidu da nije moguće razumeti Vagnera, ukoliko ne razumemo Betovena. Ono što je Vagner naučio studirajući partituru ovog kvarteta, u velikoj meri se odrazilo na njegovo dalјe stvaralaštvo. Priredićemo putovanje od najpre 4 muzičara na bini do preko stotinu njih u izvođenju ‘Zigfrida’, a oba dela povezuje ista filozofska misao'', rekao Gabrijel Felc.

Šef-dirigent ispunjava obećanja dato u vezi sa izvođenjem operske literature na koncertnom podijumu. Specijalno za ovu priliku dolaze zvezde svetskih operskih kuća - sopran Elizabet Tajge, mecosopran Karin Lovelijus, tenor Pol Meknamara i bariton Teruhiko Komori. Vagner se retko izvodi na domaćoj sceni, te je ovo ekskluzivna prilika za publiku da uživa u priči o mladom heroju Zigfridu u ostvarenju koje čini deo čuvene tetralogije ''Prsten Nibelunga''. Ogromni orkestarski sastav tipičan za Vagnera podrazumeva pojačanje od devet horni, Vagner-tuba, bas-trube, bas-trombona i tri harfe, a u ovom poduhvatu filharmoničarima se pridružuju i muzičari iz regiona.

strana 1 od 27 idi na stranu