Apsolutni rekord: Da Vinčijevu izložbu posetilo preko milion ljudi

Izložbu posvećenu 500. godišnjici smrti renesansnog majstora Leonarda da Vinčija u pariskom muzeju Luvr posetio je 1,1 milion ljudi, saopštila je danas uprava te kulturne ustanove.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, dmitrri
Foto: Depositphotos, dmitrri

Sa 1.071.840 posetilaca, reč je "o apsolutnom rekordu za Luvr", naveo je muzej i dodao da je prethodni rekord sa 540.000 poseta bila izložba posvećena slikaru Eženu Delakrou.

"Divno je što 500 godina posle njegove smrti, Da Vinči i dalje fascinira veliku publiku. Danas sam ponosan na dve stvari. Prvo, jer smo uspeli da okupimo najveći broj njegovih dela, a drugo, publika je bila brojna i tako različita", rekao je direktor Luvra Žan-Lik Martinez.

Izložba, koja je počela 24. oktobra, mogla je da se poseti samo sa ulaznicama rezervisanim unapred. Izložba je obuhvatala više od 150 radova italijanskog majstora. Iz Italije je pozajmljeno pet dela i dve kopije dela Da Vinčija.

Pored "Vitruvijanskog čoveka" izloženog u Veneciji, Luvru su pozajmljena još četiri Da Vinčijeva crteža, kao i dve kopije njegovih dela izloženih u Firenci. Luvr ipak nije uspeo da ubedi misterioznog vlasnika dela "Salvator Mundi" (Spasitelj sveta) da ga pozajmi.

"Salvator Mundi" je na aukciji u Njujorku prodat po rekordnoj ceni od 450 miliona dolara 2017. godine. Pored čuvene "Mona Lize", poznate i kao "Đokonda", Luvr ima još četiri Da Vinčijeva dela - "Madona u stenama", "Sveti Jovan Krstitelj", "Portret dame" i "Bahus". Te slike su restaurirane pre šest godina

strana 1 od 27 idi na stranu