Ostavke uoči dodele Cezara: Protiv Polanskog se vode postupci zbog silovanja i zlostavljanja

Uprava francuske Akademije koja dodeljuje filmske nagrade Cezar, saopštila je da "kolektivno podnosi ostavku".

Izvor: Beta
Podeli
Foto:depositphotos/arp
Foto:depositphotos/arp

Svega 15 dana pre godišnje svečane dodele tog priznanja, ostavka je stigla i usred krize zbog netransparentnosti rada te institucije i polemike oko reditelja Romana Polanskog.

"U čast onih koji su se 2019. godine bavili kinematografijom i kako bi se vratio spokoj, a praznik filma ostao praznik, Upravni odbor Akademije filmskih umetnosti je odlučio da kolektivno podnese ostavku", izjavio je predsednik te institucije Alen Terzijan i dodao da će ostavka omogućiti da se u potpunosti obnovi uprava Akademije.

Generalna skupština te institucije biće održana posle 45. dodele Cezara predviđene 28. februara i to će biti prilika za izbor nove uprave i druge izmene.

Ta odluka je doneta pošto je u listu "Mond" 400 filmskih ličnosti zatražilo duboke promene Akademije. Među njima su Omar Si, Bertran Tavernije, Mišel Azanavisijus i Žak Odijar.

Filmski umetnici pored lošeg upravljanja i netransparentnosti, zameraju Akademiji da nije evoluirala i da ponavlja iste stvari.

Pored toga ove godine su mnogi kritikovali Akademiju jer je film "J'accuse" (Optužujem) francusko-poljskog reditelja Romana Polanskog favorit za Cezara, sa najviše, ukupno 12 nominacija.

Protiv Polanskog se vodi nekoliko postupaka zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja. Poslednja optužba dolazi od francuske fotografkinje Valentin Monije koja je pred premijeru filma optužila Polanskog da ju je silovao 1975. godine, kada je imala 18 godina.

strana 1 od 27 idi na stranu