Sedam godina od smrti prvog voditelja dnevnika Miće Orlovića

U novinarskoj karijeri snimio je više od 300 intervjua, 200 TV reportaža, 80 radijskih i 1.300 televizijskih emisija, a čak je i glumio u sedamnaest filmova.

Izvor: B92, RTS
Podeli
Foto: Printscreen/youtube
Foto: Printscreen/youtube

Mića Orlović, legendarni voditelj i novinar Televizije Beograd, preminuo je na današnji dan pre sedam godina

Miloje Mića Orlović rođen je 28. maja 1934. godine u Valjevu. Osim u rodnom gradu, odrastao je i u Prištini. Nakon završene Valjevske gimnazije, upisao je Filološki fakultet u Beogradu, a tokom studija je radio kao sportski novinar.

Na Radio Beogradu se prvi put oglasio 1957. godine kao reporter sa fudbalske utakmice OFK Beograd - Napredak Kruševac. Učestvovao je u realizaciji prvog televizijskog prikaza u okviru razmene novinara iz Beograda i Zagreba.

Televizija Beograd je počela emitovanje programa 23. avgusta 1958. godine, kada je emitovan i prvi TV Dnevnik, čiji je voditelj bio Mića Orlović. O tom iskustvu je jednom prilikom rekao: "Bio sam klinac, ali klinac sa već bogatim radijskim iskustvom, pa nisam imao tremu. Sam sebi sam objasnio da je kamera stakleni prozor kroz koji ću da gledam, tražeći pogledom moje kamermane. Bio je to dobar potez, jer sam se tako opustio i imao utisak da se zaista obraćam svojim gledaocima. Prenos je završen bez ijedne greške", rekao je Orlović.

Pedeset godina kasnije, Mića Orlović se vratio u studio i bio voditelj Dnevnika emitovanog 23. avgusta 2008. godine i jednako dobro obavio svoj zadatak.

Prošle godine, na dan osnivanja Televizije Beograd, 23. avgusta, ispred zgrade RTS-a u Takovskoj otkriven je spomenik Mići Orloviću.

strana 1 od 27 idi na stranu