Životna priča dive jugoslovenske kinematografije Nede Arnerić

Neda Arnerić priminula je večeras, a tužna vest pogodila je njene obožavaoce širom Srbije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: printscreen/youtube
Foto: printscreen/youtube

Pročitajte još:

Odlazak dive Nede Arnerić: Pamtićemo je kao Mladu, Olju Miranovski...

Preminula Neda Arnerić

Neda Arnerić je završila je dva razreda Devete beogradske gimnazije i sa 16 godina je upisala Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u klasi profesora Milenka Maričića. Međutim, nije završila Akademiju jer je zakon branio da studenti prve i druge godine snimaju filmove i predstave, a Nedi su stizale brojne ponude koje nije mogla da odbije. Njeni roditelji su insistirali da bude fakultetski obrazovana jer su se plašili da neće imati od čega da živi kada popularnost prođe. Zato je glumica zagrejala stolicu i 1980. godine je diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Govorila je italijanski, francuski, engleski i ruski jezik.

Neda se od malih nogu interesovala za razne vidove umetnosti. Balet je učila kod Danice Šetine koja je bila nastavnica i Lokici Stefanović. Sa 10 godina je počela da pohađa časove glume u grupi pokojnog glumca i reditelja, Bate Miladinovića. Bila je član Dečje dramske grupe Radio Beograda i sa 13 godina je snimila svoj prvi film pod nazivom “San” i postala je prva dečja filmska zvezda u Jugoslaviji. Film govori o devojkama i mladićima koji su maštali o lepšoj budućnosti, ali Drugi svetski rat je uništio njihove snove. Njen talenat je prvi uvideo reditelj Puriša Đorđević sa kim je nastavila da sarađuje.

U periodu od 1969. do 1974. godine živela je i radila u inostranstvu i u Jugoslaviji, kada je snimila čak 15 filmova. Od 1974. godine živela je u Beogradu, a radila u Srbiji i bivšim jugoslovenskim republikama.

Za ulogu Delfine, u filmu "Ispravi se, Delfina", reditelja Aleksandra Đorđevića, 1977. godine dobila je "Srebrnu arenu" na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu "Carica Teodora" na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.

Foto: printscreen/youtube
Foto: printscreen/youtube

Godine 1980. diplomirala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju "Atrijum" u Beogradu. Dobitnica je "Zlatne arene" na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu "Aloa - Praznik kurvi", reditelja Lordana Zafranovića. Od 1998. godine predaje "Javni nastup" u Centru modernih veština u Beogradu. Bila je narodna poslanica u prvom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije (2000—2004). Godine 2005. postala je umetnička direktorka Niš art fondacije u Nišu. Za svoja ostvarenja na filmu, 2009. godine, dobila je Plateku Jugoslovenske kinoteke. Godine 2010. dodeljena joj je Nagrada "Pavle Vuisić", koja se dodeljuje glumcu za životno delo. U karijeri, Neda Arnerić je snimila preko 110 filmova i odigrala preko 40 uloga u pozorištu.

Neda Arnerić provela je 37 godina u braku sa doktorom Miloradom Mešterovićem koji je preminuo u decembru 2018. godine. Glumica iza sebe, takođe, ima još 2 braka i to sa TV režiserom Dejanom Karaklajićem sa kojim je snimila hit komediju "Ljubavni život Budimira Trajkovića", i sa legendarnim glumcem Radetom Markovićem koji je od nje stariji 32 godine. Dece nije imala, a jednom prilikom za Gloriju je izjavila “Ma koliko sam želela da imam svoje dete, maltene sam srećna što ga nemam. Podizati zdravo dete u ovako nezdravim uslovima zaista je neverovatna odgovornost. Ništa mi se ne sviđa ovaj 21. vek, i bolje je što sam ušla u njega bez dece .”

Pre tri godine, glumica je pala sa limenog krova i tom prilikom polomila tri pršljena. I tada se spekulisalo da je glumica želela da naudi sebi. Tada je hitno operisana. Početkom prošle godine poznata glumica Neda Arnerić primljena je na Vojnomedicinsku akademiju u teškom stanju i na intenzivnom lečenju. Prema pisanju medija, glumicu je na podu njenog stana našao brat, koji je tamo otišao pošto mu ona prethodno nije odgovarala telefonske pozive.

Sredinom decembra 2018. godine glumica je doživela porodičnu tragediju pošto joj je preminuo suprug, šezdesetpetogodišnji doktor Milorad Mešterović, poznati maksilofacijalni hirurg, koji je izgubio bitku sa teškom bolešću.

Foto: printscreen/youtube
Foto: printscreen/youtube

Jednom prilikom o životnim iskustvima ,diva Neda Arnerić, je izjavila: “Iskreno, nemam mnogo teških, ružnih i loših iskustava u životu. Iako sam sklona depresiji, ali i ona prođe. Zatvorim se u kuću, i sa ni kim ne komuniciram i iščupam se, uz pomoć supruga s kojim sam 35 godina. On je meni sve, sin, brat, muž, tata, ljubavnik i prijatelj. Toliko sam sretna što smo izgurali zajedno. Bilo je tu raznih čudesa, nismo bili sveci, ali smo danas najveći prijatelji“, ispričala je Neda za ’’Gloriju’’ i prisetila se i prvog susreta s Miloradom – “Bilo je to 1981. godine. Moj muž došao je da pogleda predstavu ‘Mušica’ u pozorišu ‘Dvorište’. Nakon predstave otišli smo na večeru, posle večere smo se zbližili i počeli da živimo zajedno posle samo nekoliko dana. Imala sam sreću.“

Posle pola veka karijere, Neda Arnerić je 8. novembra 2019. godine zaigrala pred najmlađom publikom na sceni "Puža". Bila je zla dvorska dama u predstavi "Aleksa u zemlji čuda". Govorila je da ima tremu, jer deca reaguju spontano, bez ikakvih zazora pokazuju uzbuđenje, ali i dosadu.
“U pozorištu sam, kao dete, prvi put stala u "Buhi" na scenu. Bila je to kineska bajka "Crveno i plavo", zamenjivala sam Olju Grastić. Imala sam petnaest godina i tremu, najveću u životu. I eto, sad se zatvorio krug, posle 50 godina. Premijerno sam u bajci, u dečjem pozorištu. Pošto ne verujem u slučajnosti, mora da to nešto znači“ rekla je Neda za Večernje novosti.

Proslavljena glumica Neda Arnerić preminula je u 67. godini. Prema prvim informacijama, pronađena je u svom stanu na Vračaru.Diva glumišta važila je za lepoticu i seks simbol jugoslovenske kinematografije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20 idi na stranu