Oskarovac Kosta Gavras na Festu

Nakon više od pedeset godina karijere, čuveni reditelj Kosta Gavras prvi put je snimio film u rodnoj Grčkoj, na maternjem jeziku. Ostvarenje "Adults in the room", premijerno prikazano u Veneciji, Gavras će promovisati na 48. FEST-u, zajedno s glavnim glumcem Kristosom Lulisom.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 10.01.2020.

14:18

Oskarovac Kosta Gavras na Festu
Foto: Gettyimages/ Carlos Alvarez

Tokom Gavrasove posete Beogradu biće mu uručeno i FEST-ovo priznanje - Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Film "Adults in the room" zasnovan je na knjizi bivšeg grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa i prikazuje dešavanja vezana za veliku finansijsku krizu koja je potresla Grčku 2015.

Gavras nastoji da pojasni kompleksnu situaciju i prikaže pravu akciju koja se odigravala iza zatvorenih vrata, i o kojoj šira javnost ne zna previše.

Ovaj uzbudljivi politički triler može se smatrati klasičnom grčkom tragedijom: njegovi junaci nisu ni dobri ni zli, već vođeni posledicama sopstvenih ideja o tome šta je ispravno učiniti.

"Napustio sam svoju zemlju jer je tada mladim ljudima mog socijalnog statusa mogla da ponudi samo život podređen teokratskoj demokratiji. Kao imigrantu, Francuska mi je omogućila da ostvarim svoje najluđe snove. Pre deset godina, grčka kriza gurnula je zemlju u istu situaciju koja me je naterala da odem. To me je nateralo da izrazim svoj bunt još jednom, kroz ovaj film", izjavio je osamdesetšestogodišnji reditelj.

U ranoj mladosti Gavras je napustio Grčku i školovao se u Francuskoj, gde je i snimio većinu svojih filmova.

Slavu je stekao filmom "Z", trilerom koji se bavi istragom ubistva levičarskog političara u Grčkoj, koji mu je doneo Oskara za najbolji strani film, i Gran pri žirija u Kanu.

Za film "Nestali", o nestalima za vreme krvavog puča u Čileu, dobio je Oskara za najbolji adaptirani scenario, nagradu BAFTA za najbolji scenario i Zlatnu palmu na Kanskom festivalu.

Film "Muzička kutija" doneo mu je Zlatnog medveda u Berlinu, a govori o suđenju mađarskom imigrantu u Americi za ratne zločine počinjene za vreme Drugog svetskog rata.

Gavrasovu filmografiju odlikuje angažovanost, hvatanje u koštac sa kontroverznim političkim temama, koje su upakovane na uzbudljiv i prijemčiv način, najčešće u žanr političkog trilera.

Zakon i pravda, ugnjetavanje, nasilje, desničarski pokreti i režimi - česte su teme njegovih filmova, koji su neretko zasnovani na istinitim događajima.

Ovogodišnji Fest održava se od 28. februara do 8. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: