Reditelj odustao od filma o Jasenovcu

Reditelj Emir Kusturica neće snimati film o Jasenovcu, kako je ranije najavljeno.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 25.12.2019.

16:39

Reditelj odustao od filma o Jasenovcu
Foto: EPA/ANTONIO BAT

On je na konferenciji za medije danas u Ministarstvu kulture, povodom najave predstojećeg "Kustendorfa", rekao da je već snimljen film o zloglasnom logoru i da je on od toga odustao.

"U međuvremenu je snimljen film o Jasenovcu i nekako u mojim elementarnim česticama nije bilo dovoljno serotonina za mogućnost delovanja u tom smeru. To je kao i u fudbalu. Jedan ogroman prostor je pokriven da bi se sad u njega uskakalo. Mala je Srbija da bi mogla da ima dve verzije Lakloovih 'Opasnih veza' kao što je bilo s kraja osamdesetih kada su dva reditelja napravila filomove o jednom istom romanu", kazao je Kusturica.

On je primetio da je film o Jasenovcu "mnogo ozbiljnija tema nego pravljenje vodoskoka i popločavanje gradskih trgova".

"Ne govorim to da bih izvrgnuo ruglu, nego jednostavno te teme se dogovaraju i realizuju na isti način", istakao je reditelj. On smatra da je produbljivanje duhovne teskobe koju je proizveo Jasenovac zapravo temeljno ljudsko pitanje ne samo srpskog društva.

"Kao što mislim da i pitanje Kosova kod svih poštenijih i moralnih ljudi nije nacionalno pitanje, već pitanje morala koji se tiče ne samo Srba, nego i Nemaca. E, sad što smo mi podeljeni jednom propagadnom, gvozdenom zavesom koja je zamenila onu iz Sovjetskog saveza... - tako je i koncepcija u kojoj se dele filmovi visžše pitanje kako koji autor odgovara toj temi, a ne kako koja tema odgovara autoru", kazao je Kusturica.

Prema njegovim rečima, da je napravio film o Jasenovcu, on bi sigurno imao veliku promociju.

"Ali se možda ne bi uklopio u koncepciju svega onoga što je kod druga Tita bilo 'ne'. Mi živimo u novo vreme druga Tita i Miloša Obrenovića, gde se uglavnom svemu što može da bude najbolje i dobro kaže ne. Upravo utoliko je možda dobro da se ja ovim filmom ne bavim", zaključio je Kusturica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: