Handkeu uručena Nobelova nagrada za književnost

Austrijskom piscu Peteru Handkeu uručena je Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu na svečanoj ceremoniji upriličenoj u Švedskoj.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages/ Johannes Simon / Stringer
Foto: Gettyimages/ Johannes Simon / Stringer

Nakon što je švedska kraljevska porodica ušla u koncertnu dvoranu u Stokholmu, u kojoj je održana ceremonija dodele nagrada, to je učinio i Handke zajedno sa ostalim laureatima.

Prvo su dodeljene nagrade za fiziku naučnicima Džimu Piblsu, Mišelu Majoru i Didjeu Kelou, zatim naučnicima Džonu B. Gudinafu, M. Stenliju Vitingamu i Akiri Jošinu za hemiju, piše Blic, a potom nagrada u oblasti medicine naučnicima Vilijamu Kejlinu, Piteru Retklifu i Gregu Semenci.

Pre nego što je nagrada uručena Handkeu, Nobel za književnost je dodeljen poljskoj spisateljici Olgi Tokarčuk, koja je dobitnica te prestižne nagrade za 2018. godinu, ali joj nagrada nije bila uručena.

"Njegovo pisanje je uticalo na nekoliko generacije u posleratnoj Evropi. Handke često piše o povratku svojim korenima. Handke je rekao da ga je klasika očuvala, ali on je moderan pisac", rekao je Anders Olson, pisac i profesor na univerzitetu u Stokholmu tokom uvodnog govora u kojem je obrazložio zašto je dobitnik nagrade Peter Handke.

O Handkeu je bilo mnogo polemike prethodnih dana. Iako je neosporno da je veliki pisac, glavna kritika koja se odnosi na njegov "lik i delo" vezana je za činjenicu da je podržavao nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu