Protest zbog Handkea: "Slaviti njegovu nagradu bilo bi veliko licemerje"

Član Švedske akademije Peter Englund najavio je da će bojkotovati ovogodišnju svečanost povodom Nobelove nagrade za književnost u znak protesta zbog toga što je ona dodeljena austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 06.12.2019.

14:07

Protest zbog Handkea:
Foto: EPA-EFE/GEORG HOCHMUTH

"Neću učestvovati u ovogodišnjoj Nobelovoj nedelji. Slaviti Handkeovu Nobelovu nagradu bilo bi veliko licemerje s moje strane", naveo je Englund u pismu dnevniku Dagens niheter.

Englund nije odgovorio na pokušaje Rojtersa da ga kontaktira, a ni Švedska akademija nije odgovorila na zahtev za komentar. Handke je kritikovan zbog prikazivanja Srbije kao žrtve tokom balkanskih ratova i prisustvovanja sahrani bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, podseća Rojters.

Austrijski pisac će kasnije danas u Švedskoj akademiji u Stokholmu održati konferenciju za medije povodom nagrade. Njemu će nagrada biti uručena u utorak, 10. decembra, kao i svim dobitnicima, kako nalažu pravila, na dan smrti utemeljivača priznanja Alfreda Nobela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: