Šta je sa slikama koje od Karađorđevića potražuje Narodni muzej? "Državne su" VIDEO

Vredne umetničke slike koje se nalaze u Belom dvoru više od mesec dana su u centru medijske pažnje. Spekuliše se da kraljevska porodica ne želi da ih vrati, iako za to postoji nalog.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 06.12.2019.

12:57

Šta je sa slikama koje od Karađorđevića potražuje Narodni muzej?
Foto: Printscreen TV Prva

Ministarstvo kulture je formiralo radnu grupu koja bi trebalo da posreduje između Belog dvora i Narodnog muzeja.

"Sve slike koje se nalaze u Narodnom muzeju, u drugim muzejima, pa i u dvorskom kompleksu, državno su vlasništvo. One su popisane, katalogizovane, svake godine se proverava gde se nalaze... Sve to što se nalazi na Belom dvoru, Starom dvoru se naziva državna umetnička kolekcija", objasnio je u "Jutru" na Prvoj televiziji Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, koji je i član Krunskog saveta.

Po pitanju ovih pet slika, kako je objasnio, došlo je do "šumova" u komunikaciji između Narodnog muzeja i predstavnika porodice Karađorđević.

"Potpuno legitimno je i da ta kolekcija ostane u dvorskom kompleksu, kao što je i fer da ako Narodni muzej potražuje jednu, dve, tri slike, da to bude dato Narodnom muzeju radi obogaćivanja kolekcije", naglasio je ministar. Kako je dodao, dogovor je postignut, formirana je komisija, pobedila je dobra volja i neke slike će biti vraćene u Muzej, a jedna u Dvor. Vukosavljević je ocenio i da je nekorektno i zlonamerno što se činjenica da je član Krunskog saveta koristi za tvrdnje da personalno utiče na te odluke.

Pogledajte šta ministar još ima da kaže na tu temu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: