Handke stiže po Nobela: "Ne verujem da ih je tako mnogo pročitalo moja dela"

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski pisac Peter Handke, održaće u petak u Švedskoj akademiji u Stokholmu, prema unapred utvrđenom redosledu obraćanja laureata, konferenciju za medije povodom ovog planetarnog događaja.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
EPA-EFE/GEORG HOCHMUTH
EPA-EFE/GEORG HOCHMUTH

Njemu će nagrada, pišu Novosti, biti uručena četiri dana kasnije, u utorak 10. decembra, kao i svim dobitnicima, kako nalažu pravila, na dan smrti utemeljivača priznanja Alfreda Nobela.

Handke je za Novosti potvrdio da odlazi u Stokholm na najavljeni događaj, a najveći problem će mu biti kako da stigne do glavnog grada Švedske, imajući u vidu da u Francuskoj gde živi, od srede traje veliki štrajk, uključujući železničare i kontrolore letenja.

Nobelovac je razmatrao razne opcije, a jedna od njih je bila da se, ako ne bude letova iz Pariza, a ni vozova ka okolnim državama, automobilom odveze do Brisela, odakle bi, zatim, put nastavio do Stokholma gde je odlučan da stigne i primi zasluženu nagradu.

"Mogi me vole, ili ne vole, ali ne verujem da ih je isto tako mnogo pročitalo moja dela", poručio je za Novosti veliki prijatelj Srba, povodom polemika oko nagrade za koju je Švedska akademija ovih dana potvrdila da odlazi u prave ruke.

Priče koje nemaju dodirne tačke s Nobelom, a zadiru u njegova lična opredeljenja, naljutile su Handkea koji je prethodnih nedelja kontakte s medijima sveo na minimum. Čude ga učestala pitanja koja se tiču politike a ne umetnosti za koju je nagrađen. Handke želi da priča samo o literaturi, a privodi kraju besedu koju će održati idućeg utorka i u kojoj će biti reči isključivo o literaturi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu