Handke stiže po Nobela: "Ne verujem da ih je tako mnogo pročitalo moja dela"

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski pisac Peter Handke, održaće u petak u Švedskoj akademiji u Stokholmu, prema unapred utvrđenom redosledu obraćanja laureata, konferenciju za medije povodom ovog planetarnog događaja.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 05.12.2019.

08:12

Handke stiže po Nobela:
EPA-EFE/GEORG HOCHMUTH

Njemu će nagrada, pišu Novosti, biti uručena četiri dana kasnije, u utorak 10. decembra, kao i svim dobitnicima, kako nalažu pravila, na dan smrti utemeljivača priznanja Alfreda Nobela.

Handke je za Novosti potvrdio da odlazi u Stokholm na najavljeni događaj, a najveći problem će mu biti kako da stigne do glavnog grada Švedske, imajući u vidu da u Francuskoj gde živi, od srede traje veliki štrajk, uključujući železničare i kontrolore letenja.

Nobelovac je razmatrao razne opcije, a jedna od njih je bila da se, ako ne bude letova iz Pariza, a ni vozova ka okolnim državama, automobilom odveze do Brisela, odakle bi, zatim, put nastavio do Stokholma gde je odlučan da stigne i primi zasluženu nagradu.

"Mogi me vole, ili ne vole, ali ne verujem da ih je isto tako mnogo pročitalo moja dela", poručio je za Novosti veliki prijatelj Srba, povodom polemika oko nagrade za koju je Švedska akademija ovih dana potvrdila da odlazi u prave ruke.

Priče koje nemaju dodirne tačke s Nobelom, a zadiru u njegova lična opredeljenja, naljutile su Handkea koji je prethodnih nedelja kontakte s medijima sveo na minimum. Čude ga učestala pitanja koja se tiču politike a ne umetnosti za koju je nagrađen. Handke želi da priča samo o literaturi, a privodi kraju besedu koju će održati idućeg utorka i u kojoj će biti reči isključivo o literaturi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: