Dubravka Lakić među uglednim ekspertima u odabiru BBC-ja: Ovo je 10 najboljih filmova

Dubravka Lakić, filmsai kritičarka dnevnih novina "Politika" iz Srbije, jedna je od uglednih filmskih eksperata pozvanih od BBC-ja da učestvuje u odabiru 100 najboljih filmova svetske kinematografije koje su režirale žene, saopštili su organizatori.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/jag_cz
Foto: depositphotos/jag_cz

Kulturna redakcija BBC-ja pozvala je filmske kritičare, teoretičare, programske urednike i predavače iz 84 zemlje da naprave izbor od 10 omiljenih filmova koje su režirale žene.

Dubravka Lakić najviše poena (10) dodelila je čehoslovačkom filmu "Bele rade" u režiji Vere Hitilove, iz 1966, a među prvih pet na njenoj listi 10 najboljih filmova našli su se i "Paskvalino lepotan" Line Vertmiler (1975), "Usvajanje" Marte Mesaroš (1975), "Noćni portir" Lilijane Kavani (1974), "Salam Bombaj" Mire Nair (1988), kao i "Toni Erdman" nemačke rediteljke Maren Ade (2016) o kojem je dala kratki kritički prikaz u okviru BBC-jeve liste od 25 najboljih filmova.

Dubravka Lakić je srpska filmska kritičarka koja od 1989. piše za list Politika, član je Evropske akademije za film Efa, potpresednica Federacije kritičara zemalja Evrope i Mediterana Fedora, i članica Međunarodne federacije filmskih kritičara Fipresci.

Bila je selektorka Festivala evropskog filma na Paliću, selektor internacionalnog porograma festivala Cinema City IFF Novi Sad, član Saveta beogradskog festivala dokumentarnog filma Beldocs i član UO Filmskog centra Srbije.

Osim po svojim kritikama i kontinuiranom praćenju događaja na međunarodnoj sceni već tri decenije, Dubravka Lakić je poznata po svojim brojnim intervjuima i ličnim susretima s velikanima i veličinama svetske kinematografije.

Kako na sceni međunarodne filmske kritike uživa veliki ugled, u dosadašnjoj karijeri bila je birana za člana ili predsednicu žirija na internacionalnim filmskim festivalima u Kanu, Berlinu, Veneciji, San Sebastianu, Busanu, Solunu i mnogim drugim.

strana 1 od 15 idi na stranu