Vedrana Rudan: Očigledno me ne smatraju bitnim neprijateljem, iako ja svaki dan rušim Hrvatsku

Velika sala beogradskog SKC-a bila je premala da primi sve ljubitelje hrvatske književnice Vedrane Rudan koja je stigla u Beograd kako bi promovisala autobiografiju "Ples oko Sunca".

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 27.11.2019.

08:50

Vedrana Rudan: Očigledno me ne smatraju bitnim neprijateljem, iako ja svaki dan rušim Hrvatsku
Foto: Printscreen / YouTube

Sa autorkom britkog jezika su govorile urednica u Laguni Jasmina Radojičić i predstavnica za medije Tanja Vučković, ali i mnogobrojni čitaoci koji su jedva čekali da postave pitanje.

Jasmina Radojičić je istakla da Vedrana Rudan privlači toliki broj ljudi jer govori i piše jasno, bez rukavica, otvoreno o svemu o čemu svi misle.

Tanja Vučković podseća da u knjizi "Ples oko Sunca", iskreno i bez ulepšavanja, književnica piše o svom nimalo bezbrižnom detinjstvu, o deci i unucima, o putu koji je prešla od prodavačice sladoleda na rivi do najčitanije spisateljice u regionu, kao i o tome zašto je u socijalizmu bilo nemoguće dobiti otkaz i kako je ona postala prva novinarka kojoj je to uspelo u novom hrvatskom demokratskom režimu.

U svom maniru, Vedrana Rudan je na ovakav uvod u promociju kazala da se oseća "kao na svom pogrebu".

"Zaista, dok vas slušam, ne znam o kome govorite. Kažete da je ovo najbolje što sam do sada napisala, a ja sam samo svoj život koji mi je tutnjao u glavi nalupala u kompjuter i to za dva i po meseca", kaže Rudanova.

Na konstataciju da se kroz roman može saznati da se tokom života borila, ali nije odustajala, književnica kaže da je blesavo da se u životu lako predaš.

"Krenula sam na vreme s ubijanjem, jer, znate kako ide, ako ne ubijete prvi, ubiće vas. Pogrešno je to što mi žene mislimo da je dobro smeškati se i ćutati, ali ne, ja sam na vreme krenula. Da se malo manje smeškamo, a više mlatimo", savetuje Vedrana Rudan, a iz publike u kojoj su većina bile žene različitih generacija, dobija aplauz.

Govoreći o svom životu i detinjstvu, kaže da je živela u siromašnoj porodici, te nije imala izbora nego da "vrlo rano krene u bitku".

Iz publike su se javljali mnogobrojni čitaoci, neki bi postavljali pitanje, dok bi drugi samo želeli da pohvale dosadašnji opus ali i otvoreno izlaganje hrvatske književnice.

Beograd, kako često napominje, voli kao svoj grad, a tu ljubav prenela je i na unučicu, koju dovodi često sa sobom.
"Bila je presrećna kada je naučila strani jezik - srpski, i zavolela Uroša Petrovića", rekla je Vedrana Rudan.

Na oduševljenje svih prisutnih, na kraju je otkrila da će se u martu u Ateljeu 212 igrati predstava po njenom romanu "Dabogda te majka rodila" u režiji TatjaneMandić Rigonat.

"Ona je najbolja rediteljka u regionu i zato verujem da će to ispasti sjajno", kazala je i podsetila da je ovo drugi put nakon "Uho, grlo, nož" da njeno delo pretaču u komad.

Na pitanje jednog čitaoca iz publike da li to što ima britak jezik koji bez ustručavanja kritikuje nosi sa sobom pretnje, kazala je da ona očigledno nikoga ne zanima da bi iko na nju obratio pažnju.

"Očigledno me ne smatraju bitnim neprijateljem, iako ja svaki dan rušim Hrvatsku", ostala je pri svome Vedrana Rudan.

Nakon obećanja da će sledeći put izabrati još veću salu, mnogobrojna publika uzvratila joj je gromoglasnim aplauzom i napravila dug red za potpisivanje knjige.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: