Lane Gutović za B92: “Svaka mi smrt odgovara ali pod uslovom da mi i reč i ćutanje budu moćni"

Milan Lane Gutović u svojoj bogatoj karijeri igrao je u nezaboravnim filmskim ostvarenjima. Prvak je drame Narodnog pozorišta, ipak gledaoci ga najviše pamte po komedijama

Kultura

Izvor: Sanja Æulibrk

Subota, 16.11.2019.

12:47

Lane Gutović za B92: “Svaka mi smrt odgovara ali pod uslovom da mi i reč i ćutanje budu moćni
Foto: Printscreen / YouTube

Želeo je da diplomira Prirodno matematički fakultet, ali se oprobao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju gde je odmah primljen. Na pitanje zašto se ipak odlučio za glumu, u svom stilu, Lane Gutović za B92 odgovara: ”Razlog moga izbora da se bavim glumom, a ne nekim drugim zanimanje je u potrazi za zanimanjem koje će mi obezbediti brz i nezaslužen uspeh.“

Na radost svih, ponovo igrate u Beogradu predstavu “Obično veče”. Prvo izvođenje nije baš bilo obično, zabrinuli smo se. Jeste li sada sa zdravljem u redu?

Slabost glumca na sceni se zove “prolazna slabost” ako glumac preživi. po meni se može zaključiti da je to bila klasična “prolazna slabost”.

Predstava „Obično veče“ je prva predstava koja je na srpskom jeziku igrana na Brodveju . Jel scenario podlegao izmenama?

To se desilo pre dvadeset godina pa smo se sem predstave izmenili i Brodvej i ja.

Ističete da je gluma došla slučajno, bili ste student Matemtičkog fakulteta, jel bilo trenutaka kada ste želeli da napustite glumu i vratite se matematici?

Razlog moga izbora da se bavim glumom, a ne nekim drugim zanimanje je u potrazi za zanimanjem koje će mi obezbediti brz i nezaslužen uspeh. Shvatio sam da se u drugim delatnostima ovaj cilj teže postigne nego u glumi.

Vi ste se usudili da igrate Kabare I za taj žanr malo ko se opredelio tih godina. Jel smatrate da je to bio hrabar Vaš potez, da li ste znali u šta se upuštate?

Kada sam počeo mislio sam da je kabare samo jedan pozorišni izraz koji demonstrira na neobičan način životnu radost i zanos igre. Kasnije sam na težak način doživeo korekciju ove moje zablude. Da sam imao svest o rizicima u koje ulazim mislim da bi mi ponestalo hrabrosti.

Zašto ste se profilisali kao komičar?

Čovek je jedina biološka vrsta koja se smeje. Vernici misle da je smeh dar koji dobijamo od Boga i da nas baš smeh odvaja od životinja koje nemaju dušu. Ima li veće privilegije i zadatka da taj dar Boga baš ja prenesem vama ?

Imate dosta nagrade, šta je najdraže od svega što Vam je donela profesija glumca ?

Nagrade sigurno nisu deo koji mi ovo zanimanje čini lepim. Uostalom nagrade u svojoj poruci i nameni, i nisu moje već su samo putokazi generaciji koja dolazi, kako bi trebalo raditi. Magija ovoga zanimanja nije samo u tekstovima i maskama. Magija je i u mirisu i atmosferi scene i garderobe.

Izjavili ste jednom prilikom “Umem moćno da ćutim” koliko puta Vas je koštalo kada niste želili ili mogli da prećutite neke stvari?

Prve reči Biblije su “I bi reč “. Čovek čini reč i reč čini čoveka. Uostalom Isusova reč vlada hiljadama godina. Kao čovek bi trebalo da se opredelim da li će me ubiti izgovorena reč ili ona koju prećutim. Nisam sitničar i svaka mi smrt odgovara ali pod uslovom da mi I reč I ćutanje budu moćni.

Maestralno oživljavate lik koji tumačite I stvarate uloge, da li postoji uloga koja je Vama nešto otkrila o Vama čega niste bili svesni?

Ne. Time se bave psihijatri. Možda bih na ovo pitanje umeo da vam odgovorim pod hipnozom.

Na dan kada ste otišli u penziju, doneli su Vam diploma. Zašto niste ranije otišli po nju, šta za Vas je predstavljala ta diploma?

Niko mi diplomu nikada nije tražio.Tek sada u vremenu falsifikovanih diploma vidim koju sam vrednost mogao da ostavim zaboravu.

Umete da se našalite na svoj, tuđ račun.. Jesmo li kao nacija spremani na takav vid istine ili ne?

Zavisi da li se narodu predstavljate kao komičar, kao klovn ili kao dvorska budala. Komičara naša publika ili ceni ili ne ceni, ali ga ne sažaljeva kao što sažaljeva klovna i ne gadi ga se kao što se gadi dvorske lude.

Razgovara: Sanja Ćulibrk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: