Mira Banjac slavi 90. rođendan: "U glumi nalazim svoju snagu, rad me je održao"

Mira Banjac rođena je 4. novembra 1929. godine u Erdeviku, a njeno pravo ime je Mirjana T. Banjac

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.11.2019.

19:35

Mira Banjac slavi 90. rođendan:
Foto: Printscreen / YouTube

Legendarna srpska i jugoslovenska glumica danas proslavlja 90. rođendan, a godine je ne sprečavaju da radi punom parom.

Mira boravi u Sarajevu, gde snima film Pjera Žalice, a trenutno je gledamo i u dve hit serije, "Psi laju" i "Preživeti Beograd".

- Mislim da sam živela i da živim mali život. Nemam veliki život, ni glamur, ni bogatstvo. Ako mene pitate, zadovoljstvo je imati mali život i u njemu naći svoje vrednosti i ponuditi ih. I dalje razmišljam isključivo o budućnosti, na prošlost se ne osvrćem, jer naknadna pamet ništa ne popravlja", poručila je glumica puna vedrine.

Tajna dugovečnosti je, kako je ranije rekla, samo rad!

- Kad ne budem radila, ja ću da uginem kao biljka koju nisu zalivali. Ako i jesam bolesna kod kuće, kad odem negde na snimanje, ne fali mi ništa. U tome nalazim eliksir, neku svoju snagu. Posao za mene nije kuluk, već terapija. Više molim boga da što duže radim nego da što duže živim. Drugo, spoznala sam da čovek ne sme odmah, kad ga nešto malo zaboli, da trči kod lekara u bolnicu. Morate se pomiriti sa svojim godinama, morate spoznati svoje telo. Moramo znati da bismo mu mogli pomoći. Treba naučiti kako da pomogneš sam sebi da bi mogao da pomogneš i drugima", prenose Večernje novosti.

Mira Banjac rođena je 4. novembra 1929. godine u Erdeviku, a njeno pravo ime je Mirjana T. Banjac. Čuvena glumica pripada prvoj generaciji glumaca koja je završila Pozorišnu školu u Novom Sadu 1950, a 1970. prelazi u Beograd i postaje članica Ateljea 212.

U karijeri dugoj sedam decenija odigrala je više od 300 uloga. Na televizijskim ekranima ostvarila je više nezaboravnih uloga, pre svega u filmovima Balkanski špijun, Varljivo leto '68, Čuvar plaže u zimskom periodu i mnogim drugim.

Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, poput Dobričinog prstena, Velike Žanke, Zlatnog ćurana, Nagrade Pavle Vuisić, Sterijine nagrade itd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: