Nizom programa obeležiće 35 godina od smrti srpskog kompozitora

Fondacija Vasilije Mokranjac ove jeseni nizom programa obeležava 35 godina od upokojenja jednog od najznačajnijih kompozitora srpske umetničke muzike.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija/Foto:stokkete/depositphotos
Ilustracija/Foto:stokkete/depositphotos

Ciklus otvara koncert posvećen simfonijskoj i koncertantnoj muzici Vasilija Mokranjca 31. oktobra s početkom u 20h u velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca. Nastupom Simfonijskog orkestra RTS pod dirigentskom palicom dirigenta Bojana Suđića, a uz nastup pijaniste Ratimira Martinovića, beogradska publika će imati priliku da sluša Poemu za klavir i orkestar (1983), Svečanu uvertiru (1962) i treću Simfoniju (1967).

Tokom novembra meseca očekuje nas i Koncert kamerne muzike Vaslija Mokranjca, na kom će se, pored violiniste i koncert-majstora Beogradske filharmonije Miroslava Pavlovića i pijanistkinje Biljana Gorunovići predstaviti i profesori i studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu kao i gudački kvartet Vollmond.

Kamerna dela Vasilija Mokranjca, iako izuzetnog kvaliteta, retko se mogu čuti na koncertnim podijumima, pa je jedan od povoda ovog koncerta upravo predstavljanje ovog nedovoljno afirmisanog segmenta opusa Vasilija Mokranjca.

strana 1 od 14 idi na stranu