Kusturica u Unesku: "Srbija stara zemlja koja mora da sačuva svoje nasleđe"

Kultura je ključ naše egzistencije i verujem da Unesko može da igra značajniju ulogu u tom delu naših života, poručio je reditelj Emir Kusturica.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Kusturica je uoči predavanja u sedištu Uneska na temu kulturne različitosti za Tanjug rekao da je za Srbiju veoma važno da bude aktivna u ovoj organizaciji, da pokreće teme koje su u njenom interesu jer je, kaže, Srbija stara zemlja koja mora da sačuva svoje nasleđe, o kome brine Unesko.

Za temu večerašnjeg predavanja odabrao je, kaže, globalizaciju, jer je ideja globalizacije stara koliko i društvo, ali stalno pomera željni cilj.

“Lako je pričati o kulturi razlikovanja i o različitim kulturama kada ste u velikoj kolonijalnoj zemlji u kojoj filozofi kao što je Bernar Anri Levi imaju puno razumevanja za druge, ali čim dođu na to mesto, na kome bi trebalo da bude razvijen život kulturološke različtosti, oni odmah prizivaju topove, avione i ratovanje. To je licemerno i trebalo da im skrenemo pažnju na tu njihovu osobinu”, kaže Kusturica.

Dodaje da ne zna koliko će zvanicama biti ugodno da čuju njegov govor, ali da će reći ono što misli.

Za koncert, koji će reditelj kojeg je proslavio Kan i koga voli francuska publika, održati sa svojim No smoking orkestrom u zgradi Uneska, a na koji je pozvano oko 1.200 zvanica, kaže da je prilika da se kroz muziku pokaže jednu vrstu originalnosti koja može da bude deo svetskog koncepta.

To je neka vrsta muzike koja se ne svira često u svetu. To je eklektički obrazac muzike koja je nastajala vekovima na tlu na kojem živimo i raznoliku su motivi i harmonije ujedinjene u jednu novu celinu”, rekao je Kusturica.

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Reditelj se u toku dana, zajedno sa ministrom kulture Vladanom Vukosavljevićem, sastao sa generaalnom sekretarkom Uneska Odri Azule, koju je tokom njenog boravka u Beogradu u septembru ove godine zamolio da ona i Unesko pomognu u očuvanju kulturnog nasleđa na KiM.

Na pitanje koliko je važno da umetnici poput njega govore u svetu o značajnim probemima sa kojima se suočava Srbija, Kusturica kaže da je važno koristiti priliku.

Dodaje da su srpski umetnici koncentrisani uglavnom na srpsko tržište i ne parcipiraju mnogo u velikom svetu.

“Utoliko je svaka prilika da se negde pojavimo i nešto kažemo dobra, a naročito u Unesko, jer nam je važna zastita mnoštva naših spomenika i tragova kulture i civilizacije, za koju je neopodnodna briga i zaštita”, poručuje Kusturica.

Kusturica se i tokom predavanja osvrnuo na to koliko Unesko može da pomogne navodeći da se nada da će ubuduće igrati značajniju ulogu u rešavanju problema kulture

“Kultura je ključ naše egzistencije. I verujem da Unesko može da igra značajniju ulogu u tom delu naših života”, rekao je Kusturica.

strana 1 od 14 idi na stranu