Izloženi sarkofazi, nadgrobni spomenici, žrtvenici i počasni spomenik

Dokumentarna izložba "Novi sjaj rimskih spomenika. Konzervacija i restauracija rimskih spomenika iz Lapidarijuma Narodnog muzeja u Beogradu" otvorena je u Velikom barutnom magacinu Beogradska tvrđave.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 18.10.2019.

09:18

Izloženi sarkofazi, nadgrobni spomenici, žrtvenici i počasni spomenik
Foto: depositphotos/simply

Rimski spomenici izloženi u Velikom barutnom magacinu, u sastavu stalne postavke Narodnog muzeja u Beogradu, pripadaju Zbirci antičkih i srednjovekovnih epigrafskih i anepigrafskih spomenika.

Ovaj redak i raznovrstan fond, najstariji i najbrojniji ove vrste u Srbiji, prikupljan je od osnivanja Muzeja 1844. godine.

Izloženi sarkofazi, nadgrobni spomenici, žrtvenici, počasni spomenik, baza sa spiskom veterana, natpisi sa građevina i elementi dekorativne plastike, najvećim delom su otkriveni u Beogradu. Izvestan broj potiče sa lokaliteta na Kosmaju, u Kostolcu, Sremskoj Mitrovici, kao i sa drugih nalazišta u Srbiji, dok pojedini potiču iz Albanije.

Svi pripadaju hronološkom rasponu od I do IV veka.

Cilj autorke izložbe Veselinke Ninković, muzejske savetnice i kustoskinje Zbirke, i konzervatora Mine Jović i Marka Stamenkovića, bio je da širu javnost upoznaju s nizom postupaka i intervencija na muzejskim predmetima iz lapidarijuma, koji je bio idealno mesto za rad s teškim i velikim spomenicima od kamena, kao što su sarkofazi.

Veselinka Ninković kaže za Tanjug da izložba na 12 panoa predstavlja izbor najznačajnijih konzervatorsko-restauratorskih radova urađenih na spomenicima iz fonda antičkih i srednjovekovnih epigrafskih i anepigrafskih spomenika.

"To je najstarija zbirka Narodnog muzeja u Beogradu. Želeli smo da predstavimo najrazličitije konzervatorske postupke na spomenicima koji su započeli sedamdesetih godina prošlog veka. Dokumentarna izložba prikazuje izbor kompleksnih i zahtevnih konzervatorsko-restauratorskih tretmana, izvedenih od 2006. do 2008. i od 2011. godine do danas, na nadgrobnim spomenicima i sarkofazima izloženim u Velikom barutnom magacinu", kazala je Ninkovićeva.

Ona je istakla da je artefaktima vraćen estetski i istorijski izgled.

U Narodnom muzeju u Beogradu su od sedamdesetih godina prošlog veka izvođeni konzervatorsko-restauratorski radovi na spomenicima iz ovog fonda. O značaju tih procesa, koji se odvijaju uglavnom u konzervatorsko-restauratorskim ateljeima i laboratorijama Muzeja, retko se govori, a procesi za publiku ostaju nevidljivi.

Radovima je do početka prošle decenije rukovodio Slobodan Savić, konzervator savetnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: