Umrla balerina i koreografkinja Alisija Alonso: "Postavila je Kubu na najbolji nivo svetskog plesa"

Kubanska balerina i koreografkinja Alisija Alonso, baletska legenda, umrla je u 99. godini, saopštio je Nacionalni balet Kube.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Gettyimages/Chip Somodevilla/Staff
Foto: Gettyimages/Chip Somodevilla/Staff

"Jedina Latinoamerikanka u istoriji koja je bila primabalerina asoluta, simbolična titula dodeljena najizuzetnijim balerinama svoje generacije, umrla je jutros po lokalnom vremenu", rekao je portparol baleta, prenosi Frans pres.

"Alisija Alonso je otišla i ostavila ogromnu prazninu ali takođe i nasleđe bez premca", napisao je na Tviteru kubanski predsednik Migel Diaz-Kanel.

"Ona je postavila Kubu na najbolji nivo svetskog plesa. Hvala Alisija za tvoje besmrtno delo", dodao je kubanski predsednik.

Na Kubi koju nije htela da napusti uprkos primamljivim ponudama iz inostranstva Alisija Alonso je stvorila posebnu školu u svetu baleta, kubansku školu koja je mešala ritmove i stvorila prepoznatljiv stil. Rođena u Havani 21. decembra 1920, Alsija Alonso je umetničku karijeru počela u SAD gde je njena porodica emigrirala u njenoj mladosti, a debitovala je u glavnoj ulozi u "Žizeli" u Metropoliten operi u Njujorku 1943.

Pet godina kasnije osnovala je sopstvenu trupu koja je, posle pobede revolucije koju je predvodio Fidel Kastro 1959, postala Nacionalni balet Kube čija je bila direktorka. Imala je težak hendikep, gotovo je oslepila sa 20 godina posle duplog odvajanja retine. Alisija Alonso skoro ceo život je igrala orijentisanjem prema svetlosnim reperima postavljenim na sceni, prema navodima njenog drugog supruga, direktora Nacionalnog muzeja igre Pedra Simona. Odložila je svoje baletske patike 1995. sa 74 godine. Tada je postala zahtevan koreograf, uvek vitka i elegantna sa roze karminom i dugim lakiranim noktima, neumorno je tražila da se ponavlja svaki pokret dok se ne postigne savršenstvo. "Ja igram u glavi", govorila je ona često.

strana 1 od 14 idi na stranu