"Handke nije glorifikovao krvoproliće i jasno je osudio masakr u Srebrenici"

Švedska akademija brani svoju odluku o dodeljivanju Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu, dodajući da je Handke davao prokovativne izjave ali da nije podržavao krvoproliće, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

Kultura

Izvor: Beta

Četvrtak, 17.10.2019.

15:56

Foto: EPA-EFE / Antonio Cotrim

Priznanje Handkeu izazvalo je mnoštvo kritika, uključujući preživele i rodbinu stradalih u masakru u Srebrenici 1995. Oni pozivaju Švedsku akademiju da povuče odluku o nagradi.

Handke je 1996. godine, godinu dana po završetku ratova u BiH i Hrvatskoj, napisao pamflet "Pravda za Srbiju", koji je izazvao polemiku. Austrijski pisac je takođe 1999. žestoko kritikovao NATO zbog bombardovanja Srbije, a 2006. godine je prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića.

Čelnik Švedske akademije Mats Malm je u tekstu u švedskom listu Dagens niheter, naveo da je Handke davao "provokativne, neprimerene i nejasne komentare o političkim pitanjima".

Međutim, Malm je rekao da Handke nije glorifikovao krvoproliće i da je jasno osudio masakr u Srebrenici.

"Akademija nije pronašla ništa u njegovom pisanju što bi predstavljalo napad na civilno društvo ili poštovanje jednakosti svih ljudi", napisao je Malm.

Švedska akademija je citirala tekst nemačkog lista Zidojče cajtunga 2006. godine u kojem je Handke istakao da je masakr u Srebrenici najgori zločin protiv čovečnosti u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

Peter Handke (1942) nagrađen je za "uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva", napisala je Švedska akademija u obrazloženju dodele nagrade.

Handke je esejista, scenarista, prevodilac, a na srpskom ima objavljena dela "Veliki pad", "Popodne pisca" i "Juče na putu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: