"Donekle iznenađuje prava bujica antisrpske histerije"

Nobelova nagrada dodeljuje se za životni doprinos laureata svetskoj književnosti i kulturnoj baštini, a ne za privatne stavove o različitim društveno-istorijskim fenomenima, podsetio je danas ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Izvor: B92
Podeli
Peter Handke/Foto: GettyImages/Johannes Simon
Peter Handke/Foto: GettyImages/Johannes Simon

Vukosavljević je u saopštenju naveo da se širom sveta pravi i iskreni ljubitelji književnosti raduju i pozdravljaju dodeljivanje Nobelove nagrade Peteru Handkeu, kao najvećem živom piscu nemačkog jezika, dok iz regiona Balkana "i ponegde iz sveta sa dobro poznatih adresa stižu glasovi mržnje".

"Ipak, donekle iznenađuje prava bujica antisrpske histerije, primitivnih invektiva, istorijskog revizionizma i izmišljotina, sve zbog okolnosti da je Nobelovu nagradu dobio pisac koji se usudio da voli i poštuje srpski narod. Oni i piscu i narodu namenjuju istu sudbinu, osudu i raspeće na nečasnom krstu svojih neistina. Ohrabrujemo ih da razmotre mogućnost da sva dela Handkea sakupe na gomilu, zapale ih i oko vatre odigraju ritualni ples uz gromko izvikivanje antisrpskih parola", rekao je Vukosavljević.

Zamerio se i Zapadu zbog podrške Srbiji: Počasni građanin Beograda dobitnik Nobela za književnost

On je ocenio da bi taj, potencijalno katarzični trenutak, pokazao čovečanstvu da poražena ideologija i postupci pokretača Drugog svetskog rata i dalje žive na Balkanu i u glavama pojedinih "lažnih filozofa i marionetskih udruženja po svetu, snažni i vitalni kao nekad".

Handke o Nobelovoj nagradi: "Drago mi je da se Srbi ne raduju samo Đokoviću"

"I to najviše u onim klajnbirgerskim varošima, orijentalnim kasabama i srpskim provincijama koje su naciste dočekivale cvećem i karnevalskim raspoloženjem i ushitima", dodao je Vukosavljević.

strana 1 od 14 idi na stranu