"To je bolesno": Šveđani planiraju da izbace iz škola istoriju stariju od 18. veka

Šveđani nameravaju da izbace iz škola svu istoriju stariju od 18. veka i da se učenici koncentrišu na Holokaust, Hitlera, Drugi svetski rat i postmoderni period s kraja 20. veka.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/Irochka
Foto: Depositphotos/Irochka

"Nema više starog Rima, drevne Grčke, nema više učenja o velikom švedskom carstvu", najavljuje Švedski odbor za obrazovanje. Odbor predlaže da se predmet istorija radikalno promeni. Više vremena u obrazovanju nameravaju da daju pitanjima polova, klimatskim promenama i migraciji. U višim razredima, koje pohađaju učenici uzrasta od 13 do 15 godina, više neće biti predavana istorija koja datira od pre 1700. godine.

Predloženo je da se drevna Grčka, stari Rim i era kada je Švedska bila velika sila (1611-1718) i vladala zemljama oko Baltičkog mora izbriše iz istorijskih udžbenika za najmlađe. "Revidirani planovi nastave rezultat su nedostatka vremena za učenje istorije u školama", tvrdi Švedski odbor za obrazovanje.

Učenici viših razreda moraju više da se koncentrišu na 19. vek, na Holokaust, Hladni rat i ideje koje su oblikovale Švedsku tokom posleratne ere, navodi Odbor, a prenosi švedski portal Svd.se.

Ova namera, međutim, izaziva otpor kod profesora istorije.

"To je grozno, bizarno i apsurdno", tvrdi istoričar Dik Harison.

On ističe da je prisiljen da reaguje i ukazuje na činjenicu da je "drevna istorija" potrebna, piše Klix.ba.

"Sve što nas okružuje je nasleđe starih Grka”, napominje Harison i upozorava da će, ako predlog postane stvarnost, Šveđanima širom sveta biti neugodno.

On je predlog za "skraćivanje istorije" u Švedskoj nazvao "bolesnim".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu