"Vek srpske avangarde" u Univerzitetskoj biblioteci

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" organizovaće od 19. septembra do 26. decembra ciklus razgovora o avangardi i neoavangardi pod nazivom "Vek srpske avangarde".

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija / Foto: Depositphotos/slickspics
Ilustracija / Foto: Depositphotos/slickspics

U ciklusu razgovora i predavanja će učestvovati eminentni stručnjaci iz ove oblasti (istoričari kulture, književnosti, teoretičari), kao i sami stvaraoci.

Ono što je ideja organizatora ovog ciklusa dr Vasilija Milnovića i prof. dr Dejana Ajdačića, jeste da se avangarda prvi put promišlja iz perspektive različitih formi i umetnosti kroz koje se objavljivala svetu.

Tako će u samom programu učestvovati stručnjaci i stvaraoci iz sveta književnosti, likovnih umetnosti, muzike, filma, pozorišta, stripa, radiofonije itd.

Prvi deo će uvek činiti predavanje o (istorijskoj) avangardi o kojoj će govoriti Gojko Tešić, Aleksandar Jerkov, Dragan Stanić, Miodrag Šuvaković, Jerko Denegri, Božidar Zečević, Irina Subotić, Nevena Daković, Dejan Ajdačić, Bojan Jović, Predrag Todorović, Vasilije Milnović, Biljana Andonovska, Jelena Novaković.

Drugi deo susreta biće posvećen stvaralačkom opusu autora nove avangarde (Vladan Radovanović, Miodrag Todorović, Arsenije Arsa Jovanović, Vojislav Despotov, Vujica Rešin Tucić, Zoran Popović, Vladimir Kopicl, Ivan Medenica, Vladimir Tošić, Miša Savić, Ljubomir Kljakić, Sava Damjanov, Slobodan Škerović) ili nekoj neoavangardnoj pojavi.

Kao učesnici u ovim razgovorima pojaviće se sami umetnici, ali i istoričari i teoretičari koji su se bavili njihovim opusima.

Svi razgovori će biti snimani i dostupni na video-kanalu Univerzitetske biblioteke u Beogradu na "Jutjubu".

Zamisao organizatora je da se nakon završetka ciklusa prirede dve knjige: zbornik radova sa izlaganjima o srpskoj avangardi i zbornik sa autorizovanim transkriptima razgovora o neoavangardi.

Planirano je 15 susreta, četvrtkom u 18 časova.

strana 1 od 15 idi na stranu