Beograd će narednih meseci biti umetnički centar

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić posetio je danas Muzej savremene umetnosti kako bi se uverio da pripreme za retrospektivnu izložbu "Čistač" Marine Abramović teku dobro i tom prilikom je razgovarao sa vršiocem dužnosti direktora Muzeja Slobodanom Nakaradom o načinima da tu instituciju učine vidljivijom, posebno turistima.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.09.2019.

12:20

Beograd će narednih meseci biti umetnički centar
Foto: depositphotos/bloodua

Radojčić je istakao da su Muzej savremene umetnosti, Narodni muzej i Muzej Nikole Tesle bili najznačajniji muzeji u prethodnom periodu i dodao da je 250.000 ljudi, koji su posetili MSU u prethodne dve godine, značajan broj.

"Meni je posebno važno da građani Beograda i Srbije posećuju muzeje i da su u sve većem broju prisutni u našim muzejima. Takođe je važno da turisti ne dolaze više u Beograd samo zbog dobrog provoda, nego zato što je i kulturna ponuda sve bolja. Tako da je mali broj turista koji ne posete makar jedan od ovih muzeja", istakao je gradonačelnik. Radojičić i Nakarada su razgovarali o mogućnosti da se grad bolje obeleži putokazima ka Muzeju i o autobuskoj liniji koja bi omogućila da građani i turisti lakše i brže dođu do te institucije.

Radojičić se osvrnuo na izložbu Marine Abramović koja se 21. septembra otvara u Muzeju savremene umetnosti i koja se našla na listi "28 izložbi zbog kojih vredi putovati" prestižnog magazina "Njujork tajmsa", uz postavke u Parizu, Sao Paulu, Lagosu i Londonu.

"Očekuje nas izuzetno značajna izložba. Marina Abramović je svetska zvezda i Beograd će biti narednih meseci umetnički centar. Tim Muzeja radi sve da to bude dobro pripremljeno i verujem da će i svetska javnost biti zadovoljna. To je velika odgovornost i velika čast za sve nas", rekao je Radojčić i dodao da će nastaviti da ulažu u institucije kulture kako bi kulturna ponuda bila što bolja.

Nakarada kaže da za izložbu "Čistač", koja će biti otvorena od 21. septembra do 20. januara, vlada veliko interesovanje i da očekuju da u tom periodu kroz muzej prođe preko 150.000 ljudi.

"Sve je spremno. Izložba je bila vrlo zahtevna i teška za pripremu, posebno zato što ova zgrada nije predviđena za toliko video radova imajući u vidu veliki broj prozora, ali smo i to rešili", kazao je Nakarada u izjavi medijima.

Za predavanje Marine Abramović, 28. septembra ispred Muzeja, za tri dana je planulo 6.500 karata i Nakarada očekuje tokom trajanja izložbe i veliki broj posetilaca iz celog regiona. "Mislim da Beograd postaje umetnički centar sveta, a Muzej savremene umetnosti kao referentna ustanova polako se vraća tamo gde je i bio", naglasio je Nakarada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: