Bogdan Diklić dobitnik nagrade "Žika Pavlović"

Glumac Bogdan Diklić ovogodišnji je laureat nagrade "Živojin Žika Pavlović" koju Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE) dodeljuje za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu.

Kultura

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.08.2019.

10:41

Bogdan Diklić dobitnik nagrade
Foto: KomunikArt

Nagrada će Dikliću biti uručena u okviru dvanaestog po redu izdanja festivala koje će se održati od 17. do 21. septembra na više lokacija u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra.

Prema rečima organizatora, Diklić je kao jedan od najeminentnijih glumaca u regionu ostavio značajan trag u promociji regionalne kinematografije u svetu, i time zaslužio glavno priznanje festivala koje nosi ime našeg proslavljenog sineaste Živojina Pavlovića.

"Velika je čast primiti nagradu Živojin Žika Pavlović, i velika je čast biti predstavnik svih onih koji su zajedno sa mnom radili sve te filmove. Sebe doživljavam kao predstavnika svih reditelja, scenarista, kolega sa kojima sam zajedno igrao u svim scenama... svih onih koji su zajedno sa mnom bili 44 godine u istom poslu. Bilo bi besmisleno sebe smatrati jedinim zaslužnim za to priznanje, i kad se bolje razmisli - to je i logično", rekao je Diklić.

Diklić je rođen u Bjelovaru a 1972. upisao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi Ognjenke Milićević. Nakon zapažene uloge u filmu „Nacionalna klasa“ (1979) njegova glumačka karijera kreće uzlaznom putanjom, ;koju su obeležile i uloge u filmovima „Majstori, majstori“ (1980), „Variola vera“ (1982), „Maratonci trče počasni krug“ (1982), „Čudo neviđeno“ (1984), „Oktobarfest“ (1987), „Sabirni centar“ (1989), „Tri karte za Holivud“...

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, među kojima su nagrade „Pavle Vuisić“ (2009) za životno delo, Zlatna arena u Puli, i Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke (2018).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: