"Poslednji put sam ovde samostalno izlagala pre 45 godina..."

"Rodila sam se i živela u Srbiji 29 godina. Vraćala sam se samo da posetim porodicu. Poslednji put sam ovde samostalno izlagala pre 45 godina..."

Kultura

Izvor: B92, Nedeljnik.rs

Četvrtak, 25.07.2019.

12:45

Foto: Gettyimages / Ben Gabbe

"Sada, skoro pola veka kasnije, želim da pokažem, naročito novoj generaciji, šta sam radila sve ove godine. Htela bih kroz svoj rad da osete koliko je važno rizikovati, kao i koliko je važno sagledati širu sliku i imati velike snove bez obzira na sve", napisala je Marina Abramović.

Jedna od najpoznatijih svetskih umetnica današnjice prvi put se obratila srpskoj javnosti, uoči retrospektivne izložbe koja se na jesen sprema u svom rodnom gradu, u autorskom tekstu za letnji dvobroj Nedeljnika.

Abramovićeva u tekstu piše od tome zašto se od svoje prve retrospektivne izložbe u čuvenom njujorškom muzeju savremene umetnosti - MoMA nije osećala tako ushićeno, kao i zbog čega će beogradska retrospektivna izložba za nju biti najveća i najznačajnija do sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: