Nedelja Pavla Vujisića u Udruženju Adligat

Desetog jula navršilo se devedeset i tri godine od rođenja Pavla Vuisića. Istoga dana rođeni su i Nikola Tesla ali i slikar Кamij Pisaro i francuski verski reformator Žan Кalvin. U danima posle godišnjice, Udruženje Adligat organizovalo je poseban obilazak Vuisićevog legata, veče prikazivanja filmova u kojima je glumio, kao i veče čitanja njegove poezije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Adligat
Foto: Adligat

Legat velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta i njegove supruge, Mirjane Vuisić, nalazi se u ovom udruženju i deo je stalne muzejske postavke na Banjici. U legatu se može videti mnoštvo Pajinih ličnih predmeta kao na primer set njegovih lula, ključevi sa ključem kamiona koji je vožen u kamiondžijama, ljubavna pisma supruzi, svojeručno iscrtavani nacrti za pravljenje brodova, poezija koju je ispisivao u hodu i često bacao, a supruga sakupljala.

Jedan od najznačajnijih eksponata svakako je originalni Pajin testament, čija je integralna verzija, umesto cenzurisane, postala dostupna javnosti tek pod pritiskom Udruženja Adligat. U testamentu Pavle Vuisić zahteva da mu šestorica popova pjevaju na sahrani, ali u sebi tako da ih on ne čuje i da mu „nijedan komunist" ne drži govora, „ali niti jedne riječi ne progovori, jerbo ću se u grobu prevrnuti i ne samo prevrnuti, već i ustati iz groba da ga noću morim i da mu, njemu i svima, koliko ih je na svetu, j... mater."

Viktor Lazić, predsednik Adligata, kaže: „Кako je Pavle Vuisić žudeo za tim da ga novinari, a i svi ostali ostave na miru, odlučili smo da ove godine godišnjicu njegovog rođenja obeležimo neprimetno, bez velike pompe i na drugačiji način, tako što će u fokusu biti njegove delo. Samo nekoliko vernih Pajinih poštovalaca i članovi porodice okupilo se na Adi Međici, pošto je Paja voleo Savu koliko i sam život, a tom prilikom je njegova supruga pripremila izvrsna jela koja je Paja voleo, kao na primer musaku od patlidžana, jagnjeću kapamu, pitu sa kajsijama... A u narednim danima organizovan je niz aktivnosti našeg udruženja sa ciljem očuvanja sećanja na lik i delo velikana."

Aktuelno

"Mini Maus je izgubila svoj glas..."

Rusi Tejlor, američka glumica koja je više od 30 godina pozajmljivala glas Mini Maus, umrla je u 76. godini, saopštio je studio Dizni. Glumica je preminula u Kaliforniji, a uzrok smrti nije saopšten.

Aktuelno nedelja 28.07. 13:12 Komentara: 1
strana 1 od 24 idi na stranu