Razvijamo veze sa Libanom: Protokol o saradnji sa Društvom srpsko-libanskog prijateljstva

Društvo srpsko-libanskog prijateljstva i Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu sardnju „Adligat" potpisali su protokol o saradnji u Muzeju knjige i putovanja ovog Udruženja, u skladu sa širim interesom i političkim opredeljenjem Republike Srbije da razvija političke, ekonomske i kulturne veze sa državama koje podržavaju stav Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom. Nedavno je Liban posetio srpski patrijarh Irinej, a u mirovnoj misiji u Libanu nalazi se i kontigent srpskih vojnika.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 03.07.2019.

16:47

Razvijamo veze sa Libanom: Protokol o saradnji sa Društvom srpsko-libanskog prijateljstva
Foto: Adligat

Novoosnovano Društvo srpsko-libanskog prijateljstva biće u potpunosti posvećeno unapređenju odnosa sa ovom bliskoistočnom državom, a za svoju prvu aktivnosti izabrali su saradnju sa Adligatom. U svečanoj atmosferi potpisan je protokol o saradnji i uručen poklon Adligatu – više stotina publikacija, kao i značajna zbirka knjiga o Libanu i slavnom libanskom piscu Aminu Malufu.

Udruženje Adligat formiralo je, uz podršku libanskih institucija, zasebnu zbirku knjiga i predmeta o ovoj državi, najbolju takvu zbirku u jugoistočnoj Evropi. U zbirci se već mogu videti orginalni fosili stari 100 miliona godina sa jednog od najpoznatijih nalazišta fosila na svetu koje se nalazi u blizini grada Biblos, severno od Bejruta, kao i značajna zbirka umetničkih monografija, poklon najznačajnijeg libanskog muzeja moderne umetnosti MAKAM.
Foto: Adligat
Nenad Jovanović, predsednik upravnog odbora Društva srpsko-libanskog prijateljstva je izjavio: „Između Libana i Srbije postoji mnoštvo sličnosti, kako u istoriji, tako i u karakteru ljudi. Posle skoro trideset godina nestabilnosti i ratova, Liban se vraća na svetsku scenu kao jaka, stabilna i bogata država. Naše zemlje nastavljaju intenzivan razvoj na političkom i ekonomskom planu, a red je da to prate i aktivnosti u kulturi i drugim oblastima. U tom smislu, naše Društvo će zajedno sa Udruženjem Adligat, dati svoj maksimum. Prostora za razvijanje međunarodne saradnje, kao i dobre volje da se taj prostor iskoristi, ima na pretek."

Viktor Lazić, predsednik Adligata, je izjavio: „Među članovima našeg udruženja već se nalaze izuzetno značajne ličnosti libanske kulture. Oni su spremni da pomognu zbližavanje naših naroda i različit spektar aktivnosti; među našim članovima nalaze se libanski pisci, ali i direktori značajnih institucija. Radujemo se da postoji partner sa kojim sada, zajedno, možemo iskoristi bogate resurse i ispisati zlatne stranice u istoriji saradnje naših država."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: