Gotovo 70 godina kasnije: Pronađen snimak glasa poznate meksičke umetnice?

Skoro 70 godina nakon tragične smrti meksičke umetnice Fride Kalo, istraživači iz Nacionalne biblioteke zvuka u Meksiku pronašli zvučni zapis za koji se veruje da se na njemu čuje glas čuvene slikarke.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.06.2019.

08:16

Gotovo 70 godina kasnije: Pronađen snimak glasa poznate meksičke umetnice?
Frida Kalo u sredini/Foto: Getty/Keystone / Staff

Preslušavajući arhiviranu kolekciju doniranih zvučnih zapisa sa radija, istraživači su naišli na ženski glas koji opisuje umetnika Dijega Rivijeru i smatraju da glas pripada Fridi Kalo, prenosi Nacionalna geografija. Audio-zapis dug 90 sekundi iz pilot-epizode meksičkog radio-programa "Neženja" iz 1950. godine opisuje Rivijeru kao: "Veliko i krupno dete, prijateljskog lika i tužnog pogleda".

"Njegove istaknute, tamne i inteligentne oči i pogled teško je zadržati", čuje se na snimku. Ovaj tekst ispričan je ženskim glasom, za koji se veruje da je pripadao Fridi Kalo, supruzi i profesionalnoj partnerki u slikarstvu Dijega Rivijere.

Audio-zapis datira iz perioda oko 1953. ili 1954. godine, a sagovornica je predstavljena kao slikarka koje više nema. Frida Kalo je preminula malo pre emitovanja radio-programa 13. jula 1954. godine, u 47. godini.

Pronađeni audio-zapis mora da prođe podrobnija istraživanja, u koja će biti uključeni eksperti iz različitih oblasti, poput zvaničnika iz biblioteke zvuka, inženjere, audio-stručnjake, pa čak i žive izvore. "Pre nego što umetnička zajednica donese bilo kakve zaključke, mora da prođe dug put istraživanja i da u prosuđivanju bude striktna", rekla je direktorka muzeja "Frida Kalo" Hilda Truhilo.

Poznato je da je pred kraj života Frida Kalo bila veoma bolesna, a kao neko ko je bio strastveni pušač i korisnik alkohola, pretpostavlja se da je njen glas u skladu sa tim bio "ispucaliji" i "dublji". S druge strane, glas koji se čuje na zvučnom zapisu je glatak i nežniji.

"Postoji nekoliko faktora koji ukazuju na to da sagovornica u radijskom programu nije profesionalac: Pravi pauze kako bi uzela vazduh, što nije odlika profesionalaca, kao i to što pomalo šuška dok govori", objasnila je Sonja Korona iz španskog dnevnog lista Paz. Rođaka i potomak Fride Kalo, Mara de Anda, istakla je da u porodičnoj arhivi ne postoji ništa slično. Ona veruje da je u odnosu na zabeležen audio-snimak Frida Kalo imala znatno grublji glas.

Frida Kalo je bila jedna od najpoznatijih umetnica Meksika. Poznata je po autoportretima i drugim radovima zbog kojih se smatra jednom od ikona feminizma. Kombinovala je nadrealizam sa grafičkim elementima odgovarajući na pitanja o identitetu, polu, rasi i klasama.

Kao mlada, dvadesetjednogodišnja umetnica, platila je da poseti studio znatno starijeg umetnika Dijega Rivijere kako bi dobila profesionalne savete. Njihova kasnija veza bila je burna, s obzirom na Dijegovu sklonost ka aferama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: