"Tito u Africi - slike solidarnosti" Muzeja Jugoslavije "putuje" u LA

Izložba će biti postavljena od 23. juna do 20. oktobra u muzeju Vende, specijalizovanom za teme Hladnog rata i socijalizma.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.06.2019.

16:58

Foto: epa.eu/FEHIM DEMIR

Nakon uspešnog gostovanja u Muzeju Pit Rivers (Velika Britanija) 2017. godine, ova izložba će još jednom pokazati koliko su značajni artefakti Muzeja Jugoslavije, kao svedočanstva o vremenu solidarnosti sa Afrikom i trećim svetom u borbi za nezavisnost, ali i da su nezaobilazan deo svetske kulturne baštine.

Izložba je rezultat saradnje istraživača u okviru projekta "Socijalizam postaje globalan - veze između zemalja drugog i trećeg sveta" Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije. Realizovana je uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Britanskog saveta za umetnost i humanistiku.

Izložba prikazuje promenljiv odnos dve osnovne komponente: društvene vrednosti solidarnosti i antikolonijalizma s jedne, i formalne reprezentacije međudržavnih susreta na najvišem nivou s druge strane.

Vrednosti o kojima je reč bile su zajedničke zemljama trećeg sveta sa kojima je Jugoslavija šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka delila uverenja i ciljeve.

Gostovanje u muzeju Vende je prilika da se američkoj publici i njihovim istraživačima predstavi i foto-arhiv Muzeja Jugoslavije kroz izbor fotografija snimljenih od pedesetih do sedamdesetih godina prošlog veka, tokom putovanja Josipa Broza Tita i njegove supruge Jovanke Broz, u afričke zemlje.

Fotografije koje su kustosi odabrali za ovu izložbu beleže Titove susrete sa značajnim istorijskim ličnostima, među kojima su etiopski car Hajle Selasije, egipatski predsednik Abdel Gamal Naser i prvi premijer i predsednik Gane Kvame Nkruma.

Autori projekta, kao i tekstova u istoimenoj knjizi koja prati izložbu, su istoričarka Radina Vučetić (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu), nezavisna kustoskinja i teoretičarka umetnosti Ana Sladojević, istoričar Pol Bets (Univerzitet u Oksfordu) i kustos istoričar Radovan Cukić (Muzej Jugoslavije).

Kustoskinje izložbe "Tito u Africi - slike solidarnosti" su Ana Sladojević i Mirjana Slavković. Izložbu "Tito u Africi - slike solidarnosti" u Muzeju Jugoslavije od kraja juna do kraja oktobra 2017. godine videlo je više od 50.000 posetilaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: