"Tito u Africi - slike solidarnosti" Muzeja Jugoslavije "putuje" u LA

Izložba će biti postavljena od 23. juna do 20. oktobra u muzeju Vende, specijalizovanom za teme Hladnog rata i socijalizma.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: epa.eu/FEHIM DEMIR
Foto: epa.eu/FEHIM DEMIR

Nakon uspešnog gostovanja u Muzeju Pit Rivers (Velika Britanija) 2017. godine, ova izložba će još jednom pokazati koliko su značajni artefakti Muzeja Jugoslavije, kao svedočanstva o vremenu solidarnosti sa Afrikom i trećim svetom u borbi za nezavisnost, ali i da su nezaobilazan deo svetske kulturne baštine.

Izložba je rezultat saradnje istraživača u okviru projekta "Socijalizam postaje globalan - veze između zemalja drugog i trećeg sveta" Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije. Realizovana je uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Britanskog saveta za umetnost i humanistiku.

Izložba prikazuje promenljiv odnos dve osnovne komponente: društvene vrednosti solidarnosti i antikolonijalizma s jedne, i formalne reprezentacije međudržavnih susreta na najvišem nivou s druge strane.

Vrednosti o kojima je reč bile su zajedničke zemljama trećeg sveta sa kojima je Jugoslavija šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka delila uverenja i ciljeve.

Gostovanje u muzeju Vende je prilika da se američkoj publici i njihovim istraživačima predstavi i foto-arhiv Muzeja Jugoslavije kroz izbor fotografija snimljenih od pedesetih do sedamdesetih godina prošlog veka, tokom putovanja Josipa Broza Tita i njegove supruge Jovanke Broz, u afričke zemlje.

Fotografije koje su kustosi odabrali za ovu izložbu beleže Titove susrete sa značajnim istorijskim ličnostima, među kojima su etiopski car Hajle Selasije, egipatski predsednik Abdel Gamal Naser i prvi premijer i predsednik Gane Kvame Nkruma.

Autori projekta, kao i tekstova u istoimenoj knjizi koja prati izložbu, su istoričarka Radina Vučetić (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu), nezavisna kustoskinja i teoretičarka umetnosti Ana Sladojević, istoričar Pol Bets (Univerzitet u Oksfordu) i kustos istoričar Radovan Cukić (Muzej Jugoslavije).

Kustoskinje izložbe "Tito u Africi - slike solidarnosti" su Ana Sladojević i Mirjana Slavković. Izložbu "Tito u Africi - slike solidarnosti" u Muzeju Jugoslavije od kraja juna do kraja oktobra 2017. godine videlo je više od 50.000 posetilaca.

Muzika

"Sve dosadi posle 30 godina, sem vlasti"

Antonije Pušić, javnosti poznatiji pod pseudonimom Rambo Amadeus, jedan je od najoriginalnijih i najkontroverznijih umetnika u regionu. Satirični tekstovi doneli su mu popularnost, a zbog činjenice da se nikada nije libio otvoreno da iznese svoje mišljenje i uvek bio na strani pravde i istine, uživa poštovanje širom regiona.

Muzika četvrtak 13.06. 10:48 Komentara: 80
strana 1 od 29 idi na stranu