Egipat pokušao da zaustavi aukciju Tutankamona, London: "Prodaja je legalna"

Egipat je danas pokušao da zaustavi aukciju 3.000 godina stare kamene skulpture poznatog faraona Tutankamona u Londonu, a aukcijska kuća Kristi je izjavila da je njena prodaja legalna. Smeđa statua od kvarcita trebalo bi da bude prodata na aukciji u julu za više od pet miliona dolara, kažu u agenciji.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija / Gettyimages/Hannes Magerstaedt
Ilustracija / Gettyimages/Hannes Magerstaedt

U saopšenju izdatom kasno u subotu, egipatsko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je zahtevalo da aukcijska kuća dostavi dokumenta koja dokazuju vlasništvo te statue, te da se obratilo britanskim vlastima i Unesku da "zaustave prodaju" statue i drugih egipatskih objekata uključenih u aukciju.

U saopštenju se dodaje da Egipat ima pravo na statuu na osnovu sadašnjih i prethodnih zakona.

Prema zakonu iz 1983. godine koji reguliše vlasništvo nad antikvitetima, svi drevni predmeti pronađeni u toj zemlji smatraju se državnom imovinom, "izuzev antikviteta čije je vlasništvo ili posedovanje već utvrđeno u vreme stupanja na snagu ovog zakona".

Egipat odavno nastoji da vrati kući antikvitete koje smatra državnom imovinom.

Agencija Kristi je u međuvremenu branila svoj proces prodaje time da se statua koja je izložena poslednjih 30 godina prodaje iz kolekcije Resandro, jedne od najpoznatijih svetskih privatnih kolekcija egipatske umetnosti.

Kolekcija Resandro sadrži mermerne statue iz antičkog Rima, oslikani drveni egipatski kovčeg i bronzanu statuu egipatske mačke.

"Tutankamonovu statuu je 1985. godine nabavio minhenski trgovac Hajnc Hercer. Pre toga, Jozef Mesina, austrijski trgovac, sedamdesetih ju je kupio od princa Vilhelma fon Turna, koji ju je imao u svojoj kolekciji", navodi se u saopštenju agencije.

Za mnoge, Tutankamon je najveći simbol slavnog drevnog Egipta.

Hauard Karter je 1922. u Dolini kraljeva otkrio faraonovu gotovo netaknutu grobnicu, koja se nalazi na zapadnoj obali reke Nil u Luksoru. Grobnica je bila prepuna bogatstva 18. dinastije, koja je vladala od 1569. do 1315. godine pre nove ere.

strana 1 od 31 idi na stranu